current views are: 11

5 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση04:10

Έρχονται αντισταθμιστικά μέτρα για τις απώλειες από το ΕΚΑΣ!

Αντισταθμιστικά μέτρα για τις απώλειες στο ΕΚΑΣ που έχουν εδώ και λίγες ημέρες περίπου 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, αναμένεται να λάβει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση.

Δημοσίευση 04:10’

Αντισταθμιστικά μέτρα για τις απώλειες στο ΕΚΑΣ που έχουν εδώ και λίγες ημέρες περίπου 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, αναμένεται να λάβει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση.

Αντισταθμιστικά μέτρα για τις απώλειες στο ΕΚΑΣ που έχουν εδώ και λίγες ημέρες περίπου 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, αναμένεται να λάβει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, σε πρώτη φάση η κυβέρνηση θα καλύψει μέρος από τις απώλειες που ήδη έχουν οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης. Ωστόσο επειδή αυτή η παροχή θα είναι εφάπαξ, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας αναζητούν ισοδύναμα μέτρα, που θα επιστρέφουν με άλλο τρόπο τις απώλειες που έχουν σήμερα οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτες κατηγορίες. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, σε κυβέρνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη θα εξεταστούν ολοκληρωμένες λύσεις. Μια ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι, είναι η επιστροφή μέρους των απωλειών του ΕΚΑΣ μέσω μειώσεων στους λογαριασμούς κοινής οφέλειας. 

Ισοδύναμα… 

‘Οπως ανέφερε ο υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ, “αυτό που προσπαθούμε τώρα είναι να θεσπίσουμε ισοδύναμα για αυτούς που χάνουν το ΕΚΑΣ και βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Το πρώτο μέτρο που πήραμε ήδη είναι να εξασφαλίσουμε σε αυτούς που το χάνουν την ίδια χαμηλή φαρμακευτική συμμετοχή 10%, που είχαν μέχρι τώρα. Και εξετάζουμε στη συνέχεια τι μπορεί να δοθεί σε αυτούς τους ανθρώπους από το πλεόνασμα του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ώστε να ελαφρύνουμε λίγο την πίεση που υφίστανται. 

Αντιμετωπίζουμε ήδη σφαιρικότερα το θέμα της φτώχειας με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Το ΕΚΑΣ είχε αποκλειστικά ως στόχευση την φτώχεια των ηλικιωμένων. Αν δείτε όμως τις σημερινές στατιστικές, μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας δεν αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, αλλά οι άνεργοι και άλλες ευάλωτες κατηγορίες, όπως οι μονογονεϊκές οικογένειες. Για το λόγο αυτό προχωρούμε με το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης που προσπαθεί να προστατεύσει από τον κίνδυνο της φτώχειας όλους τους Έλληνες. Πρέπει το κράτος να προσπαθεί να ανακουφίσει όλους , όλες τις κατηγορίες που έχουν ανάγκη και ιδίως αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. 

Επικοινωνιακή αντεπίθεση… 

Παράλληλα με την προσπάθεια για εξεύρεση ισοδύναμων για το ΕΚΑΣ, η κυβέρνηση περνάει στην αντεπίθεση στο θέμα των συντάξεων. Ο υπουργός Εργασίας, σημειώνει ότι “η αντιπολίτευση λέει συνειδητά ψέματα, για το θέμα του ΕΚΑΣ, των επικουρικών και των αναπηρικών συντάξεων”. 

Ειδικότερα όπως αναφέρει “καμία κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί, ενώ οι λίγοι που έχουν αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων θα τη δουν τον Αύγουστο, γιατί τότε θα γίνει ο επανυπολογισμός”. 

Σύμφωνα με τον υπουργό: 

Επικουρικές: Οι μειώσεις θα αφορούν λιγότερο από το 20% αυτών που παίρνουν επικουρική σύνταξη, γύρω στις 200-250.000 συνταξιούχους. Ακόμη και για αυτούς δεν υπάρχει οριζόντια μείωση, ενώ προστατεύονται οι κύριες συντάξεις, και επικουρικές μέχρι το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης από τα 1.300 ευρώ μεικτά και κάτω.  

Αναπηρικές συντάξεις: “Δεν αλλάζει κάτι. Επειδή, όμως, πρέπει να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για όλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ σήμερα υπάρχει πανσπερμία κανόνων, συγκροτήσαμε μια επιτροπή με τη συμμετοχή της ΕΣΑΜΕΑ, των ανθρώπων με αναπηρία ώστε ως το τέλος του χρόνου να ομογενοποιηθούν οι κανόνες. Όλα όσα λέγονται περί μειώσεων των αναπηρικών συντάξεων είναι ένα καθαρό ψέμα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει μέχρι στιγμής. Επαναλάβαμε ακριβώς στον ασφαλιστικό νόμο τις διατάξεις ων νόμων 3863/2010 3865/2010 όχι γιατί τους θεωρούμε σωστούς, αλλά μέχρις ότου τους αλλάξουμε με την ομογενοποίηση των κανόνων. Μέχρι τότε δεν θα αλλάξει τίποτα μέχρι κεραίας”.


σχετικα αρθρα