Χωρίς τέλος είναι οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες, ήδη, από τον Ιούλιο, καθώς μετά την λήξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεκινά ορυμαγδός οφειλόμενων προς το κράτος, ο οποίος θα κορυφωθεί στο τέλος του χρόνου. 

Τα οφειλόμενα ξεκινούν, ήδη, από τις δηλώσεις, καθώς στα εκκαθαριστικά ''κρύβονται'' όχι ένας άλλα μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: Πρόκειται για τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η προκαταβολή φόρου.

Αυτούς τους φόρους καλούνται οι πολίτες να εξοφλήσουν σε δόσεις τους επόμενους μήνες. 

Συγκεκριμένα στις 29 Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Αυτό συμβαίνει καθώς η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 15 τρέχοντος μηνός δεν επηρέασε το χρόνο καταβολής της πρώτης από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις εξόφλησης του φόρου.

ΕΝΦΙΑ

Πριν προλάβουν οι πολίτες να συνέλθουν μετά την 1η δόση του φόρου εισοδήματος, ο επόμενος στη σειρά φόρος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος, θα αναρτηθεί στο TAXISNET αμέσως μετά την ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. 

Για τον συγκεκριμένο φόρο, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να πληρωθεί σε 5 δόσεις εντός του 2016, αρχής γενομένης από το τέλος Αυγούστου.

Αν όλα πάνε καλά και η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου, τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τα ποσά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) που πρέπει να καταβάλουν για το 2016 οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο (στους λογαριασμούς που τηρούν στο σύστημα TAXISNET 6.000.000 φυσικά πρόσωπα και περίπου 250.000 εταιρίες και λοιπά νομικά πρόσωπα), το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Τι γίνεται με τις 100 δόσεις 

Αλλαγές υπάρχουν ήδη από τις αρχές Ιουλίου στις 100 δόσεις, καθώς πλέον το χρονικό περιθώριο που έχουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι να τακτοποιήσουν τυχόν νέα χρέη περιορίστηκε στις 15 ημέρες (από ένα μήνα που ήταν προηγουμένως) από την ημέρα που αυτά καθίστανται ληξιπρόθεσμα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν κάποιος αφήσει απλήρωτα για πάνω από ένα δεκαπενθήμερο οποιαδήποτε νέα χρέη, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την εφορία, η οποία θα μπορεί πλέον να διεκδικήσει το σύνολο των ανεξόφλητων υπολοίπων των ρυθμισμένων έως και σε 100 δόσεις οφειλών του, εφαρμόζοντας φυσικά σε βάρος του όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων, άλλων περιουσιακών του στοιχείων κ.λπ.).

Η καινούρια ρύθμιση στη... ρύθμιση των 100 δόσεων καλεί πλέον τους φορολογούμενους που  οφείλουν να πληρώσουν μέχρι τις 29 Ιουλίου 2016 την 1η δόση του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, να την εξοφλήσουν μέχρι 16 Αυγούστου προκειμένουν να παραμείνουν στη ρύθμιση.

Αν, όμως, δεν εξοφλήσουν την 1η δόση του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι τις 16 Αυγούστου, τότε τίθενται αυτόματα εκτός της ρύθμισης των «100 δόσεων».