Ως ''κακή πρωτοβουλία'' χαρακτήρισε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί την επιθυμία της Βρετανίας να προχωρήσει σε μείωση στο 15% στον συντελεστή της εταιρικής φορολογίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες του Brexit. 

«Δεν είναι μία καλή πρωτοβουλία» δήλωσε ενδεικτικά, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να επιδοθούμε σε έναν φορολογικό ανταγωνισμό».

Όπως τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, εάν η συγκεκριμένη πρόταση υλοποιηθεί, τότε συνεπάγεται «απώλεια εσόδων για το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, σε μια περίοδο μάλιστα, όπου υπάρχουν ήδη πολύ υψηλά ελλείμματα, για τα οποία στο εξής, οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης θα έχουν μεγαλύτερο λόγο, δεδομένου ότι η χώρα δεν θα είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αυτή η αντίδραση του επιτρόπου των οικονομικών ήρθε καθώς χθες ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, εξέφρασε την πρόθεσή του να μειώσει στο 15% από 20% τον συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων, προκειμένου οι πολυεθνικές εταιρείες να παραμείνουν στη χώρα.

«Θα περιμένω μέχρι το Συντηρητικό Κόμμα να έχει έναν πραγματικό ηγέτη, δεν θα είναι ο Τζορτζ Οσμπορν αυτός που θα καταρτίσει τον επόμενο προϋπολογισμό της Βρετανίας» σχολίασε ο Μοσκοβισί.

Όσον αφορά τις παραιτήσεις του Μπόρις Τζόνσον και του Νάιτζελ Φάρατζ, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε λόγο για «παραδοχή ανευθυνότητας και αποτυχίας».