Χωρίς τέλος είναι η κατρακύλα των τιμών των ακινήτων τόσο στην Αττική, όσο και στην Βόρεια Ελλάδα, κάτι που όπως προβλέπουν οι ειδήμονες του χώρου, αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο αν μετά την λήξη της απεργίας των δικηγόρων ξεκινήσουν πλειστηριασμοί σπιτιών που οι ιδιοκτήτες τους δεν καταφέρουν να επωφεληθούν από την προστασία των ''κόκκινων δανείων''. 

Σύμφωνα με το μέλος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αττικής κ. Δημήτρη Μπινιάρη, οι τιμές έχουν μειωθεί ιδιαίτερα από την αρχή της κρίσης, με αποτέλεσμα πλέον πολλές φορές να φτάνουν και το 60%, κάτι που μπορεί να τις καταστήσει ιδιαίτερα ελκυστικές στο κοινό.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η έλλειψη δανειοδότησης από τις τράπεζες σε συνδυασμό με την απουσία ρευστού από την αγορά έχει οδηγήσει στην μακρόχρονη παραμονή των ακινήτων που πλέον... αναηζτούν αγοραστή, ακόμα και μετά από τόσες περικοπές στην αρχική τους τιμή. 

Όπως δηλώνει ο κ. Μπινιάρης: 

Μεγάλη υποχώρηση παρουσιάζουν ακόμα και τα καινούρια διαμερίσματα, τα οποία πλέον κάποιος μπορεί να αγοράσει στο 40% της τιμής σε σχέση με τις αρχές της κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καινούρια ακίνητα σε περιοχές που προτιμούν οι αγοραστές όπως π.χ. το Χαλάνδρι έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις, με το τ.μ. πλέον να πωλείται από 4.000 στα 2.500 ευρώ. 

Εξάλλου και οι παλιές οικίες στις λεγόμενες ''καλές περιοχές'' έχουν απωλέσει, πλέον, μεγάλο μέρος της αξίας τους, με τα σπίτια σε Εκάλη, Παλιό Ψυχικό και Κεφαλάρι να πωλούνται ακόμα και κάτω από το μισό της αξίας τους προ κρίσης. 

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μπινιάρης αναφέρει ότι τις ήδη μειωμένες τιμές αναμένεται να επηρεάσει και η έναρξη των πλειστηριασμών, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό με τη λήξη της απεργίας των δικηγόρων. 

Όπως αναφέρει, ''είναι φυσικό η έναρξη των πλειστηριασμών να συμπαρασύρει ακόμα περισσότερο τις τιμές και να τις κάνει πιο δελεαστικές σε όσους ψάχνουν ευκαιρίες να αγοράσουν. Ενέχουν ωστόσο, αρκετούς κινδύνους''. 

ΤτΕ: Κατά 5% μειωμένες οι τιμές σε σχέση με το 2015 

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία και της Τράπεζας της Ελλάδας σε σχέση με τις τιμές των ακινήτων στην τρέχουσα χρονιά. 

Σύμφωνα με στοιχεία του ιδρύματος, εκτιμάται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2016 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 5,0% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Για το σύνολο του 2015, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 5,0% έναντι μείωσης 7,5% το 2014.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΤτΕ από τις τράπεζες μεγαλύτερη υποχώρηση εμφάνισαν στο διάστημα αυτό οι τιμές των νέων διαμερισμάτων (ηλικίας έως 5 ετών) κατά 5,6% ενώ οι τιμές των παλαιών υποχώρησαν κατά 4,6%. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η μείωση των τιμών σε σχέση με το 2014 ήταν 5,5% για τα "νέα" διαμερίσματα, έναντι μείωσης 6,5% το 2014, ενώ η αντίστοιχη μείωση για τα "παλαιά" διαμερίσματα ήταν 4,7% το 2015, έναντι μείωσης 8,1% το 2014.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η μείωση των τιμών των διαμερισμάτων το α΄ τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 ήταν 4,1% στην Αθήνα, 6,4% στη Θεσσαλονίκη, 6,1% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 5,2% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Για το σύνολο του 2015, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η μείωση των τιμών των διαμερισμάτων στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2014 ήταν 5,1%, 5,3%, 5,3% και 4,4% αντίστοιχα.

Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το α΄ τρίμηνο του 2016 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν μειωμένες κατά 5,3% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2015.

Για το σύνολο του 2015, η μέση ετήσια μείωση διαμορφώθηκε σε 5,0%, έναντι μείωσης κατά 8,0% το 2014 .