Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τρία νομοσχέδια κατά της φοροδιαφυγής θα κατατεθούν στην Βουλή μέχρι τις 5 Αυγούστου, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πατάξει την κυκλοφορία μαύρου χρήματος.

Πρόκειται για νομοσχέδια που αφορούν τα αδήλωτα εισοδήματα, το λαθρεμπόριο τσιγάρων και το πλαστικό χρήμα, τα οποία έχουν προαναγγελθεί κατά καιρούς από τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, αλλά δεν έχουν ακόμα έρθει στη Βουλή. 

Νομοσχέδιο για το ''πλαστικό χρήμα''

Με το νομοσχέδιο για το «πλαστικό» χρήμα θα καθορίζεται το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν εφεξής μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, προκειμένου να εξασφαλίσουν το νέο «κουρεμένο» αφορολόγητο ποσό, το οποίο πλέον κλιμακώνεται από 8.636 έως 9.545 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του καθενός.

To συνολικό ύψος των αποδείξεων για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου θα σχετίζεται με το ετήσιο εισόδημα, ενώ όπως λένε οι πληροφορίες θα υπάρχει κλίμακα με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία, που θα πρέπει να γίνονται απαραίτητα με πλαστικό χρήμα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι είναι να καλύπτουν ένα ποσοστό του ετήσιου εισοδήματός τους με δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), με στόχο την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος.

Το πιο πιθανό σενάριο που θα ισχύσει είναι ότι όσοι δηλώνουν ποσά ετησίου εισοδήματος μέχρι το επίπεδο του ισχύοντος κατά περίπτωση αφορολογήτου ποσού θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 15% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες εξοφληθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα.

Για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από το ισχύον κατά περίπτωση αφορολόγητο και μέχρι 20.000 ευρώ, το ποσοστό του εισοδήματος που πρέπει να καλύπτεται με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα ανέλθει στο 30% ενώ για όσους δηλώνουν πάνω από 20.000 ευρώ, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 40%.

Στις δαπάνες που θα αναγνωρίζονται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου θα περιλαμβάνονται όλες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών, εκτός από τις υπηρεσίες των ΔΕΚΟ.

Όπως λένε οι πληροφορίες, για την τρέχουσα χρονιά έχει προβλεφθεί μεταβατική περίοδος κατά την οποία η κάλυψη του 15%-40% του ετήσιου εισοδήματος θα μπορούσε να πραγματοποιείται με δαπάνες εξοφληθείσες είτε με πλαστικό, είτε με ηλεκτρονικό χρήμα, είτε με μετρητά.

Την ίδια στιγμή, σε σχέση με τις δαπάνε που εξοφλούνται με μετρητά, η προϋπόθεση που είχε τεθεί ήταν να συλλέγονται και να φυλάσσονται από τους φορολογούμενους οι σχετικές αποδείξεις.

Αδήλωτα εισοδήματα

Σύμφωνα με τις πρώτες πληφορορίες, το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων θα προβλέπει τα κίνητρα και τις κυρώσεις.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Αλεξιάδης, ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια.

Η επιλογή του έτους δήλωσης θα εξαρτάται από τον φορολογούμενο, ωστόσο, όσοι τελικά αποφασίσουν να φέρουν τα κεφάλαιά τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα ή από τα μπαούλα στο τραπεζικό σύστημα, θα έχουν σημαντική έκπτωση από τον φόρο.

Λαθρεμπόριο τσιγάρων

Το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο έχει προαναγγελθεί εδώ και αρκετούς μήνες, αναμένεται να καλύψει μεγάλα υφιστάμενα κενά στην εποπτεία και στον έλεγχο όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας του καπνού, ενώ θα περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις, οι οποίες σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα της επόμενης υποδόσης.

Οι βασικές ρυθμίσεις νομοσχεδίου συνδέονται με την καθιέρωση συστήματος αδειοδότησης σε κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας των καπνικών προϊόντων.

Μέσω αυτού, προβλέπεται η έκδοση ειδικών αδειών από όλους τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση και παρασκευή των καπνικών, προκειμένου να καθίσταται ευκολότερος και αποτελεσματικότερος ο έλεγχος διακίνησης του καπνού και του εξοπλισμού παραγωγής των σχετικών προϊόντων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα λαθρεμπορίου και, συνακόλουθα, να διασφαλιστούν και να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η πρόβλεψη για τη δημιουργία μητρώου εφοδιαστικής αλυσίδας καπνικών, ενώ νέα προσθήκη σε αυτό είναι η υποχρέωση εφαρμογής μέτρων από τις καπνοβιομηχανίες (όπως η εξακρίβωση των στοιχείων των πελατών και προμηθευτών τους κ.λπ.).