Αυστηρές περικοπές δαπανών σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» δαπανών, πλαφόν της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ στην εξαίρεση δαπανών για το προσφυγικό από το πρωτογενές πλεόνασμα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στο Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας (TMU), στο δεύτερο κείμενο του μνημονίου που υπέγραψε έναν μήνα πριν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Το υποστηρικτικό κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου περιλαμβάνει δείκτες, ποιοτικούς στόχους και κριτήρια απόδοσης, δηλαδή τα «ψιλά γράμματα»  των όρων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές.

Ταυτόχρονα περιλαμβάνει αναλυτική λίστα με όλες τις ΔΕΚΟ που μεταφέρονται στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων Επίσης με αυτό η κυβέρνηση δεσμεύεται για όλα τα μέτρα που έχει λάβει, για αναλυτικό πλέγμα φορολογικών – ασφαλιστικών ελέγχων αλλά και στόχων.

Τι γίνεται με τον «κόφτη»

Ως προς τον κόφτη δαπανών ορίζεται ότι η περικοπή σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πιάσει τους στόχους για πλεόνασμα το 2017, θα πρέπει να είναι «καθαρή». Δηλαδή θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε μετά από την απώλεια (πχ φορολογικών εσόδων/εισφορών) να προκύπτει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα (αρα τα ονομαστικά μέτρα θα είναι υψηλότερα).

Σε αυτό το πλαίσιο, ορίζονται και οι επιπτώσεις στα κρατικά έσοδα από κάθε πεδίο περικοπών δαπανών:

  • από συντάξεις χάνεται το 15%
  • από μισθούς και αποδοχές χάνεται το  45% και
  • από καταναλωτικές δαπάνες  για αγαθά υπηρεσίες το 19,3%  (λόγω έμμεσων φόρων)

Στο Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας ορίζεται επίσης ο νέος πιο αυστηρός μηχανισμός αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες. Υπάρχει ρήτρα που προβλέπει ότι δεν θα υπάρχει νέα καταβολή δόσης για την αποπληρωμή οφειλών αν δεν έχει εκκαθαριστεί προηγουμένως το 80% των οφειλών για τις οποίες έχουν ήδη διατεθεί τα ποσά από τους θεσμούς.

Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση προβλέπει 1,8 δισ. ευρώ που θα διανεμηθεί με ρυθμό 500-800 εκατ. ευρώ τον μήνα, ενώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη εκδώσει εγκύκλιο προς τους αρμόδιους φορείς.

Περιέχει επίσης τους όρους για την επανεκτίμηση των αντικειμενικών αξιών έως το τέλος Ιουνίου του 2017, αλλά και για την παρακολούθηση της πορείας των μη εξυπηρετούμενων δανείων με βάση συγκεκριμένους ποιοτικούς όρους.

Διαβάστε το Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας