Ύφεση «βλέπει» και για το 2016 για την ελληνική οικονομία ο οίκος αξιολόγησης Fitch, εκτιμώντας πως το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,9% φέτος, με «σταδιακή βελτίωση» να έρχεται από το 2017 κι έπειτα. Παράλληλα, ο οίκος σημειώνει ότι το πολιτικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο, ενώ όπως υπογραμμίζει προκειμένου να υπάρξει αξιοσημείωτη χαλάρωση των capital controls χρειάζεται βελτίωση της εμπιστοσύνης στις τράπεζες.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση του Fitch με κύριο αντικείμενο την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή των capital controls, η σταθερή εφαρμογή των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων και η ύπαρξη ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την πλήρη άρση των περιορισμών.

Ο οίκος τονίζει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που ταλανίζει την Ελλάδα και ειδικά την τραπεζική αγορά, τονίζοντας μάλιστα συγκεκριμένα ότι η συμπεριφορά των καταθετών είναι «ιδιαίτερα ευαίσθητη στις πολιτικές εξελίξεις».

Υπό τη σκιά της αβεβαιότητας, όπως αναφέρει η έκθεση, οι καταθέτες έχουν επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες μόνο μικρό μέρος των 43 δισ. ευρώ που απέσυραν ανάμεσα στα τέλη του 2014 και τον Ιούνιο του 2015, με συνέπεια τα επίπεδα αποταμιεύσεων στο τραπεζικό σύστημα να παραμένουν χαμηλά και αμετάβλητα εδώ και ένα χρόνο.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τους περιορισμούς που εξακολουθούν να υφίστανται στις αναλήψεις, καθώς αποθαρρύνουν πολλούς αποταμιευτές από το να «επαναπατρίσουν» τα χρήματά τους, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης.

Μία πρώτη λύση για χαλάρωση των περιορισμών, η οποία μπορεί να γίνει σταδιακά από τα τέλη του 2016, σημειώνει η Fitch θα μπορούσε να είναι η αύξηση των εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων, αν και παραδέχεται ότι τέτοια κίνηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέο γύρο εκροών.

Ενα πιθανό παράδειγμα χαλάρωσης των capital controls θα ήταν η αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων των 420 ευρώ ανά καταθέτη. Ομως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν οι καταθέτες έχουν επαρκή εμπιστοσύνη στις τράπεζες, ή αν μια χαλάρωση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν νέο γύρο αναλήψεων. 

Όσον αφορά τη συνολική κατάσταση των τραπεζών, ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει πως η ανακεφαλαιοποίηση και τα capital controls έχουν βοηθήσει στην προστασία της ρευστότητας, όμως οι τράπεζες εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο Ευρωσύστημα για τη χρηματοδότησή τους.

Ο Fitch αναφέρει ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί από την άρση του waiver για τα ελληνικά ομόλογα που αποφάσισε τον προηγούμενο μήνα ΕΚΤ, όμως εκτιμά ότι αυτό θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αντικαταστήσουν με φθηνή χρηματοδότηση μόλις το 7% των ακριβών δανείων που έχουν λάβει από τον έκτακτο μηχανισμό ELA.