ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Αντιμέτωπες με κυρώσεις Ισπανία – Πορτογαλία για τα ελλείμματα

Δημοσίευση 6 Ιουλίου 2016, 17:39 / Ανανεώθηκε 6 Ιουλίου 2016, 18:30
FT: Αντιμέτωπες με κυρώσεις Ισπανία – Πορτογαλία για τα ελλείμματα
Facebook Twitter Whatsapp

Η σκιά των κυρώσεων είτε με τη μορφή προστίμων είτε με αποκλεισμό από τα περιφερειακά ταμεία της ΕΕ πέφτει πάνω από Ισπανία και Πορτογαλία καθώς δεν έχουν συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η σκιά των κυρώσεων είτε με τη μορφή προστίμων είτε με αποκλεισμό από τα περιφερειακά ταμεία της ΕΕ πέφτει πάνω από Ισπανία και Πορτογαλία καθώς δεν έχουν συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες. Μετά τις χθεσινές παρατηρήσεις της Κομισιόν προς τις δύο χώρες να ρίξουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο κατά τους κανόνες δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ, οι Financial Times γράφουν ότι οι δύο χώρες κινδυνεύουν να γίνουν οι πρώτες στην Ευρωζώνη που θα υποστούν κυρώσεις για την παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα ήταν αρκετά «εμπρηστικό» και θα αναζωπύρωνε την πολιτική ένταση γύρω από το «πόσο δογματικές πρέπει να είναι οι Βρυξέλλες κατά τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών».

Η σύσταση της Επιτροπής αναμένεται να πάρει και τυπική έγκριση την Πέμπτη και στη συνέχεια έγκειται στους υπουργούς Οικονομικών το αν θα συμφωνήσουν.

Εφόσον οι υπουργοί υποστηρίξουν τη θέση της Επιτροπής θα πρέπει οι Βρυξέλλες να ετοιμάσουν ποινές εντός 20 ημερών, ενώ η Λισαβόνα και η Μαδρίτη θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μία τελευταία προσπάθεια για να έχουν πιο επιεική μεταχείριση.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε, μετά τη συζήτηση που έγινε στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, ότι οι Βρυξέλλες «θα υιοθετήσουν πολύ σύντομα τις αναγκαίες αποφάσεις» και σημείωσε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ «πρέπει να γίνονται σεβαστοί».

Η εφημερίδα πάντως σχολιάζει ότι η χρονική συγκυρία είναι λίγο περίεργη με την Ισπανία να έχει διενεργήσει δύο βουλευτικές εκλογές σε έξι μήνες και την ΕΕ να προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της μετά το «σεισμικό σοκ» του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Η Πορτογαλία ελέγχεται για την αδυναμία της να ελέγξει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2015, που διαμορφώθηκε στο 4,4% του ΑΕΠ, κατά 1,7% υψηλότερα από τον στόχο. Η αριστερή κυβέρνηση της Λισαβόνας υποστήριξε ότι είναι άδικο και αναποτελεσματικό να τιμωρηθεί η χώρα για αποτυχία του παρελθόντος, αν και είναι σε τροχιά να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ το 2016.

Η Ισπανία, που βρίσκεται με υπηρεσιακή κυβέρνηση από τον περασμένο Δεκέμβριο, ελέγχεται επειδή το έλλειμμα του 2015 ανήλθε στο 5,1% του ΑΕΠ αντί του 4,2% που ήταν ο στόχος. Οι προβλέψεις επίσης δείχνουν ότι η χώρα δεν θα επιτύχει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως είναι ο στόχος.