Αμετάβλητο διατηρήθηκε και το β΄ τρίμηνο του 2016, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, κάτι το οποίο, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση της Eurobank, αποδεικνύει την διάρκεια της ύφεσης μέσα στον χρόνο. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση της τράπεζας «7 Ημέρες Οικονομία», η ελληνική οικονομία κατέγραψε αρνητικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης (1,35%) το α΄ τρίμηνο του 2016, με τον ΟΟΣΑ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ να αναμένουν ύφεση, για το σύνολο του έτους, κατά 0,20%, 0,30% και 0,58% αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή εκτιμάται πως η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης το β΄ εξάμηνο του 2016, θέτοντας ωστόσο, ως βασική προϋπόθεση την ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος και των επιχειρηματικών προσδοκιών.

Σύμφωνα με την ανάλυση:

  • Ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρέμεινε στάσιμος – σε μηνιαία βάση – τον Ιούνιο 2016. Επιπρόσθετα, σε όρους τριμηνιαίας μεταβολής, κατέγραψε οριακή πτώση.
  • Ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή (ένας από τους επί μέρους δείκτες που συνθέτουν τον δείκτη οικονομικού κλίματος), ο οποίος αποτέλεσε κύριο ερμηνευτικό παράγοντα της επιδείνωσης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας το α’ τρίμηνο 2016, κατέγραψε αύξηση για δεύτερο  συνεχή μήνα τον Ιούνιο 2016 (σε τριμηνιαία βάση παρουσίασε πτώση). Αυτή η θετική εξέλιξη οφείλεται στην ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης. Ωστόσο, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος μπορεί να «φρενάρει» την ανάκαμψη του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή. Αυτό είναι ένα ρίσκο που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία στη βραχυχρόνια περίοδο.
  • Ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο σημείωσε επιδείνωση τον Απρίλιο 2016 (σε όρους μηνιαίας και ετήσιας μεταβολής). Επιπρόσθετα, ο δείκτης PMI, παρά την ανάκαμψη που παρουσίασε τον Ιούνιο 2016, το 2ο τρίμηνο 2016 διαμορφώθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα του σημείου μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων.

Συμπερασματικά, η Eurobank αναμένει συνέχιση της συρρίκνωσης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας το β’ τρίμηνο του 2016, ενώ υπογραμμίζει ότι το οικονομικό κλίμα, η επίδραση του «Brexit», η δυναμική του τουρισμού και η πορεία της β’ αξιολόγησης αποτελούν βασικές παραμέτρους για το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης που θα πετύχει η ελληνική οικονομία το β’ εξάμηνο.