Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για τον τουρισμό στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, και κυρίως στη Λέσβο και τη Χίο, που κλήθηκαν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Σε συνδυασμό με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή το κλίμα για την ώρα διαγράφεται αρνητικό για τα νησιά αυτά.

Στη Λέσβο τον Απρίλιο υπήρξε πτώση 58% στα charter, 65% τον Μάιο και 68% τον Ιούνιο που αντανακλά στην τοπική τουριστική οικονομία μέχρι 90% και σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και 95%, σύμφωνα με τον Π. Αντωνίου, πρόεδρο ξενοδόχων Λέσβου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αεροδρόμιο Μυτιλήνης και μετέδωσε χθες το emprosnet.gr, τον φετινό Ιούνιο έφθασαν στη Λέσβο 4.825 τουρίστες, όταν τον Ιούνιο του 2015, οι αφίξεις ήταν 15.026.

Τοπικοί φορείς, όπως αναφέρει ο Alpha, χαρακτηρίζουν εξοντωτική τη φορολογική αντιμετώπιση καθώς έχουν τους ίδιους συντελεστές με μεγάλες μονάδες ξενοδοχεία που χρεώνουν από 20 – 70 ευρώ.

Με εξίσου μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση και ο πρόεδρος ξενοδόχων της Χίου, Πέτρος Φεγκουδάκης, ο οποίος απέδωσε τη μεγάλη πτώση στο προσφυγικό. Μιλώντας στον Alpha έκανε λόγο για πτώση στον μαζικό τουρισμό της τάξης του 75%.

Όπως επισήμανε «μεγάλο πλήγμα είναι και η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ» καθώς τώρα πάει στο 24% και 13% στη διανυκτέρευση όταν στις ανταγωνιστικές χώρες ο συντελεστής είναι 9 και 10%.