Στις 11 Ιουνίου του 2015 η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας διατάσσει την επαναφορά των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ στα επίπεδα του 2012. Από τότε μέχρι σήμερα το θέμα παραμένει παγωμένο, παρά το γεγονός ότι στην πιλοτική δίκη που έγινε μετά από προσφυγή συνταξιούχων, οι τελευταίοι δικαιώθηκαν πλήρως. 

Ωστόσο με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει οριστικά αυτό το κεφάλαιοΚαι αυτό καθώς με τον επανυπολογισμό των συντάξεων που θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί σε ένα ακριβώς χρόνο, οι καταβαλλόμενες παλαιές συντάξεις θα μειωθούν, κρατώντας ωστόσο το επιπλέον ποσό κάθε συνταξιούχος ως "προσωπική διαφορά". Με αυτό τον τρόπο θα συμψηφιστούν και τα οφειλόμενα ποσά από τις περικοπές του 2012. Δηλαδή με άλλα λόγια οι συντάξεις - τουλάχιστον μέχρι το 2018 - δεν θα μειωθούν, ούτε όμως - λόγω του επανυπολογισμού - θα ενσωματώσουν τα ποσά που χαθηκαν με τις μειώσεις του 2012 και οι οποίες κρίθηκαν από το ΣΤΕ ως αντισυνταγματικές

Υπενθυμίζεται ότι με την απόφασή του ΣτΕ οι συντάξεις του ιδιωτικού τομέα έπρεπε να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012 και το κράτος να συνδράμει τα Ταμεία για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων, εάν αυτά δεν έχουν κεφάλαια (παρά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που νομοθετήθηκε το 2010). 

Οι περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές υπολογίστηκαν επί του συνόλου της σύνταξης κύριας και επικουρικής και προέβλεπαν:

-μείωση 5% για ποσά 1.000,01-1.500 ευρώ 
-μείωση 10% για ποσά 1.500,01-2.000 ευρώ
-μείωση 15% για ποσά άνω των 2000,1 ευρώ 

Η απόφαση διευκρίνιζε ότι δεν δικαιούνται αναδρομικά όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι των πρώην εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, πλην των 2000 (κατ’ εκτίμηση) που προσέφυγαν στα δικαστήρια. 

Αντίθετα συνταγματικές και σύμφωνες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  έκρινε το ΣτΕ τις  περικοπές των συντάξεων που έγιναν κατά την διετία 2010-2011. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η μείωση του 2012 που ήταν η 5η κατά σειρά κρίθηκε άδικη και εξοντωτική για τους συνταξιούχους που είχαν υποστεί άλλες τέσσερις φορές περικοπές. Όταν κοινοποιηθεί η απόφαση, θα υπάρξει η επίσημη αντίδραση από το υπουργείο Οικονομικών το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα τονίσει ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές  αλλά θα εφαρμοστούν ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές.