Στην εκτίμηση πως τα «κόκκινα» δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 140 δισεκατομμύρια ευρώ προχώρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας μιλώντας σε συνέδριο για την επιχειρηματικότητα.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι τα «κόκκινα» δάνεια το 2014 ήταν 70 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελούσαν ήδη το μεγαλύτερο πρόβλημα για την οικονομία. Σημείωσε ότι ο νόμος για τη ρύθμιση των που εισηγήθηκε ο ίδιος ως υπουργός Ανάπτυξης υιοθετήθηκε μόνο κατά το ήμισυ καθώς ο τότε υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης διαφώνησε και δεν υπέγραψε τις διατάξεις που προέβλεπαν να γίνει διαγραφή χρεών όχι μόνο προς τις τράπεζες αλλά και προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο νόμος, πρόσθεσε, παρέμεινε ανενεργός καθώς η τότε αντιπολίτευση υποσχέθηκε «σεισάχθεια». «Ουδείς λοιπόν, σημείωσε, ο κ. Δένδιας, είχε διάθεση να ρυθμίσει τα χρέη του ούτε ασκήθηκε πίεση στο τραπεζικό σύστημα να προχωρήσει σε ρυθμίσεις». Εκτίμησε εξάλλου ότι πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων σε funds δεν θα γίνουν πριν την παρέλευση 18μήνου.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ανέφερε ότι μέσω της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, επενδυτικά επιθετικά funds θα προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων ενώ εκτίμησε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του νέου ΕΣΠΑ η οποία όπως ανέφερε μετατίθεται για τα μέσα του 2017.

Η βουλευτής της ΝΔ και υπεύθυνη του τομέα Ανάπτυξης κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου σημείωσε την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα κατά 85% σε σχέσης με πέρυσι ενώ τόνισε ότι για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων χρειάζεται άρση των κεφαλαίων ελέγχων, γρήγορη αδειοδότηση, δίκαιο περιβάλλον ανταγωνισμού και σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Ανέφερε τέλος ότι το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ είναι 1,35 %.