Μείωση κατά 6,2% σημείωσε το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας το α’ τρίμηνο εφέτος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας συνόρων που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος και δημοσιοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ. Συνολικά αφίχθησαν 1.620.971 άτομα.

Την ίδια ώρα οι τουριστικοί φορείς των νησιών του Βορείου Αιγαίου που κλήθηκαν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης και χάνουν τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στέλνουν δραματικό μήνυμα για φέτος καθώς ειδικά στη Λέσβο η κίνηση είναι πεσμένη έως και 90% σύμφωνα τουλάχιστον με τους ξενοδόχους.

Στο μεταξύ μένει να φανεί και το πώς θα επηρεάσει το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος τη φετινή κίνηση. Αρνητική επίδραση σε αφίξεις και έσοδα λόγω Brexit αναμένει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), σύμφωνα με ειδική του μελέτη.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το α’ τρίμηνο

Αναλυτικότερα, οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το µεγαλύτερο µερίδιο των αφίξεων (82,9%), παρουσίασαν µείωση 4,9%, ενώ από τα κράτη µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατεγράφη µείωση 9,3%. Σηµαντική µείωση των αφίξεων από τις χώρες της Ευρώπης, σε απόλυτες τιµές, παρατηρείται, από τη Βουλγαρία (23,6%), τη Ρουµανία (36,8%) και την Ιταλία (25,8%). σηµαντική αύξηση, σε απόλυτες τιµές, παρατηρείται από την Αλβανία (31,7%), το Βέλγιο (492,2%), τη Ρωσία (134,9%) και την Πολωνία (69,2%).

Τη µεγαλύτερη συµµετοχή ως προς το σύνολο των αφίξεων από τις χώρες της Ευρώπης, έχει η Βουλγαρία (20,3%) και ακολουθούν η ΠΓ∆Μ (11,7%), η Αλβανία (9,1%), η Γερµανία (7,2%) και το Ηνωµένο Βασίλειο (6,6%).

Στις υπόλοιπες ηπείρους, µείωση των αφίξεων σε απόλυτες τιµές, παρατηρείται από την Ασία µε σηµαντική µείωση των αφίξεων από την Τουρκία (46,6%), ενώ αύξηση των αφίξεων παρατηρείται από όλες τις άλλες ηπείρους.

Αναφορικά µε το µέσο µεταφοράς και τον σταθµό εισόδου, παρατηρείται ότι οι περισσότερες αφίξεις έγιναν οδικώς και αεροπορικώς. Οι κύριοι σταθµοί εισόδου που συγκεντρώνουν το µεγαλύτερο ποσοστό κίνησης οδικώς, είναι οι Εύζωνοι (9,1%) και ο Προµαχώνας (7,8%).

Όσον αφορά στις αφίξεις αεροπορικώς, το αεροδρόµιο των Αθηνών συγκεντρώνει το µεγαλύτερο ποσοστό κίνησης (38,4%) και ακολουθεί το αεροδρόµιο της Θεσσαλονίκης (7%).

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για τον τουρισμό στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, και κυρίως στη Λέσβο και τη Χίο, που κλήθηκαν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Σε συνδυασμό με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή το κλίμα για την ώρα διαγράφεται αρνητικό για τα νησιά αυτά.

Καταρρέει ο τουρισμός στα νησιά του Β. Αιγαίου

Στη Λέσβο τον Απρίλιο υπήρξε πτώση 58% στα charter, 65% τον Μάιο και 68% τον Ιούνιο που αντανακλά στην τοπική τουριστική οικονομία μέχρι 90% και σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και 95%, σύμφωνα με τον Π. Αντωνίου, πρόεδρο ξενοδόχων Λέσβου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αεροδρόμιο Μυτιλήνης και μετέδωσε χθες το emprosnet.gr, τον φετινό Ιούνιο έφθασαν στη Λέσβο 4.825 τουρίστες, όταν τον Ιούνιο του 2015, οι αφίξεις ήταν 15.026.

Τοπικοί φορείς, όπως αναφέρει ο Alpha, χαρακτηρίζουν εξοντωτική τη φορολογική αντιμετώπιση καθώς έχουν τους ίδιους συντελεστές με μεγάλες μονάδες ξενοδοχεία που χρεώνουν από 20 – 70 ευρώ.

Με εξίσου μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση και ο πρόεδρος ξενοδόχων της Χίου, Πέτρος Φεγκουδάκης, ο οποίος απέδωσε τη μεγάλη πτώση στο προσφυγικό. Μιλώντας στον Alpha έκανε λόγο για πτώση στον μαζικό τουρισμό της τάξης του 75%.

Όπως επισήμανε «μεγάλο πλήγμα είναι και η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ» καθώς τώρα πάει στο 24% και 13% στη διανυκτέρευση όταν στις ανταγωνιστικές χώρες ο συντελεστής είναι 9 και 10%.