current views are: 7

10 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση14:04

Αντιδράσεις Κατρούγκαλου για το έγγραφο «φωτιά» των δανειστών – Ζητούν ελεύθερες απολύσεις και «εύελικτους» μισθούς

Ανατροπές στον κατώτατο μισθό, τις συμβάσεις εργασίας, τις απολύσεις και τις αμοιβές των εργαζομένων ζητούν με νέα ντιρεκτίβα τους οι δανειστές, όπως προκύπτει από έγγραφο 21 σελίδων, που αποκαλύπτει στο φύλλο της Κυριακής ο Ελεύθερος Τύπος, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να διαμηνύει ότι δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση το έγγραφο αλλά στην επιτροπή ειδικών.
 

Δημοσίευση 14:04’

Ανατροπές στον κατώτατο μισθό, τις συμβάσεις εργασίας, τις απολύσεις και τις αμοιβές των εργαζομένων ζητούν με νέα ντιρεκτίβα τους οι δανειστές, όπως προκύπτει από έγγραφο 21 σελίδων, που αποκαλύπτει στο φύλλο της Κυριακής ο Ελεύθερος Τύπος, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να διαμηνύει ότι δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση το έγγραφο αλλά στην επιτροπή ειδικών.
 

Ανατροπές στον κατώτατο μισθό, τις συμβάσεις εργασίας, τις απολύσεις και τις αμοιβές των εργαζομένων ζητούν με νέα ντιρεκτίβα τους οι δανειστές, όπως προκύπτει από έγγραφο 21 σελίδων, που αποκαλύπτει στο φύλλο της Κυριακής ο Ελεύθερος Τύπος, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να διαμηνύει ότι δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση το εγγραφο αλλά στην επιτροπή ειδικών.

Οι προτεινόμενες αλλαγές στα εργασιακά συμπεριλαμβάνονται σε έγγραφο που έδωσαν οι δανειστές στην κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Οι θεσμοί προτείνουν την αποσύνδεση της προϋπηρεσίας από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων και την αύξηση του ορίου απολύσεων από το 5% στο 10%, όπως ορίζει η κοινοτική οδηγία. 

Οι δανειστές επιμένουν στην ευελιξία στις αμοιβές και  τις συλλογικές συμβάσεις μόνο σε επίπεδο επιχείρησης, ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στην οικονομική κρίση. Με αυτό τον τρόπο, οι θεσμοί εκτιμούν πως θα «αποκαλυφθεί» η αδήλωτη εργασία και θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή των αδήλωτων εισοδημάτων. 

Επιπλεόν, απαιτείται «ξήλωμα» του συνδικαλιστικού νόμου με ουσιαστική κατάργηση των συνδικαλιστικών αδειών και άρση της ασυλίας στις απολύσεις. Έως και σήμερα, με εξαίρεση «σοβαρών λόγων» όπως κλοπή, δολιοφθορά και χρηματισμός, οι συνδικαλιστές εξαιρούνται από τις απολύσεις. 

Οι θεσμοί ζητούν επίσης την ριζική αναμόρφωση του νόμου και ταυτόχρονα την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που απαιτούνται για την επικύρωση των αποφάσεων για απεργίες, αλλά και τη συμμόρφωση των οργανώσεων με δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τη νομιμότητα των απεργιών.

Κατρούγκαλος: Δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση το κείμενο

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εργασίας. Με δήλωσή του στον ΑΝΤ1 ο Γιώργος Κατρούγκαλος λέει ότι “το κείμενο που δημοσιεύει σήμερα Κυριακάτικη Εφημερίδα δεν απευθύνεται προς την Κυβέρνηση. Πρόκειται για υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών, που θα συντάξει πόρισμα για την αποτύπωση των καλών σχετικών πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας”.

Ο κ. Κατρούγκαλος προσθέτει:

“Η κυβέρνηση πέτυχε στη συμφωνία του Ιουλίου να περιορίσει το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: ένα που θέσαμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με άλλα λόγια την ανατροπή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων, και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ που απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό: τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο. Τίποτα άλλο δεν θα δεχθούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχθούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο.

Το εν λόγω κείμενο απηχεί τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες επιδιώκουμε να απομονώσουμε και να εξουδετερώσουμε στην διαπραγμάτευση, ακριβώς όπως πετύχαμε στην διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού, ως προς την άρνηση του να δεχθεί μια λελογισμένη αύξηση των εισφορών για να σωθούν οι συντάξεις. Για το λόγο αυτό την Τρίτη το Υπουργείο Εργασίας έχει καλέσει σε συνάντηση τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων για την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά. Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, δεν θα απομακρυνθεί περισσότερο από αυτήν”.


σχετικα αρθρα