Με κυρίως «πιάτο» τη μετά Brexit εποχή θα συνεδριάσει το σημερινό Eurogroup. Παρότι, η Ελλάδα δεν είναι βασικό θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο περιθώριο της συνεδρίασης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους δανειστές, όπου θα του ζητηθεί να παραμείνει το πρόγραμμα εντός χρονοδιαγράμματος.

Συγκεκριμένα:

Θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα για την την υποδόση των 2,8 δισ. Ευρώ, ώστε τα χρήματα να μπουν στα κρατικά ταμεία, το αργότερο μέχρι τον Οκτώμβριο. Αλλά να κλείσει και εντός χρονοδιαγράμματος η δεύτερη αξιολόγηση.  

Σε κάθε περίπτωση οι δανειστές δίνουν ραντεβού τον Σεπτέμβρη, καθώς τον Αύγουστο κλείνουν οι υπηρεσίες σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλει να ασκήσει πίεση για να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς θεωρεί ότι η διατήρηση του 3,5% του ΑΕΠ για μεγάλη περίοδο λειτουργεί αντιαναπτυξιακά και είναι κοινωνικά δυσβάστακτη. Όμως οι θεσμοί έχουν αποκλείσει να υπάρξει έστω και ένα εναλλακτικό σενάριο που να υποβιβάζει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2019 και 2020 που θα αποτυπώνονται στο μεσοπρόθεσμο στο 2% του ΑΕΠ ή το 1,5% του ΑΕΠ το οποίο ζητά η Ελληνική πλευρά.

Στην Αθήνα ο Μοσκοβισί 

Στις 18 Ιουλίου, πρόκειται να βρεθεί στην Αθήνα ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Μοσκοβισί, προκειμένου να έχει ένα κύκλο επαφών με την ελληνική Κυβέρνηση.

Κατά την επίσκεψη, αναμένεται να περιγραφούν και οι τελικές απαιτήσεις των δανειστών οι οποίες θα κρίνουν αν ο ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται εντός πορείας ή θα χρειαστούν νέες διορθώσεις.