current views are: 4

11 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση14:01

Πρώτο Eurogroup μετά το Brexit με «μενού» την Ιβηρική χερσόνησο

Η Ισπανία και η Πορτογαλία βρίσκονται στο βασικό μενού του Eurogroup, του πρώτου μετά το Brexit. 

 

Δημοσίευση 14:01’

Η Ισπανία και η Πορτογαλία βρίσκονται στο βασικό μενού του Eurogroup, του πρώτου μετά το Brexit. 

 

Η Ισπανία και η Πορτογαλία βρίσκονται στο βασικό μενού του Eurogroup, του πρώτου μετά το Brexit

O επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης tην έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την παρέκκλιση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας από τους δημοσιονομικούς τους στόχους. 

«Θα ενημερώσω το Eurogroup για τη μη αποτελεσματική δράση που έλαβαν η Ισπανία και η Πορτογαλία για τη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων», είπε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι η απόφαση για το αν όντως δεν ελήφθησαν μέτρα από τις δύο χώρες θα ληφθεί στο αυριανό Ecofin.

Εξάλλου, στην πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα, o Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίπτωση του Brexit στην οικονομία της ευρωζώνης. «Υπάρχoυν σημαντικές επιπτώσεις και θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω σ’ αυτό», πρόσθεσε. 

Προσερχόμενος ο  Πρόεδρος του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως οι κανόνες της τραπεζικής ένωσης είναι σαφείς και αυστηροί για το πότε μπορεί να γίνει διάσωση μιας τράπεζας εκ των έσω και με ποιά σειρά επισημαίνοντας ότι γίνονται εποικοδομητικές συζητήσεις για να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων.

Πρόσθεσε ότι πάντοτε υπάρχουν τραπεζίτες που λένε ότι χρειάζονται περισσότερα για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες. «Είμαι εντελώς αντίθετος με αυτό, γιατί αυξάνει ξανά και ξανά το χρέος. Πρέπει να σταματήσει», τόνισε. «Χρειαζόμαστε τα δημόσια χρήματα για να λύσουμε τα δικά μας προβλήματα. Πρέπει η ηγεσία των τραπεζών να λύνει μόνη της τα προβλήματά της», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Eξάλλου, όσον αφορά το θέμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας που θα απασχολήσει και το αυριανό Ecofin, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν επί της πρότασης της Επιτροπής για το αν οι δύο χώρες πράγματι δεν έλαβαν αποτελεσματική δράση για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους. Πρόσθεσε ότι τις προσεχείς εβδομάδες, οι κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας θα πρέπει να απαντήσουν πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει για τυχόν οικονομικές κυρώσεις.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι δύο χώρες έχουν παρεκκλίνει από τη διόρθωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους και δεν έκαναν ό,τι είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι δύο κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν τι επιπλέον μέτρα πρέπει να πάρουν και τι πρέπει να γίνει τα επόμενα δύο χρόνια, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.


σχετικα αρθρα