Δεν είναι αξιοποιήσιμα όλα τα στοιχεία της λίστας Μπόργιανς, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης μιλώντας στην Deutsche Welle, στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Ντίσελντορφ, ως επικεφαλής κλιμακίου 50 εφοριακών που κατέφτασαν για μετεκπέδευση.

«Η λίστα Μπόγιανς δεν πέρασε από γραφεία υπουργών. Όπως ήρθε από τις φορολογικές υπηρεσίες της Ρηνανίας-Βεστφαλίας πήγε κατ΄ ευθείαν, χωρίς να περάσει από το γραφείο μου, στους οικονομικούς εισαγγελείς που ξεκίνησαν αμέσως τον έλεγχο με βάση επιχειρησιακό σχέδιο που είχε γίνει πριν παραλάβουμε τη λίστα. Κάναμε έλεγχο σε τραπεζικό ίδρυμα στην Ελλάδα και έτσι μπορέσαμε και πήραμε πάρα πολλά στοιχεία, τα οποία ταυτοποιήσαμε σε σχέση με τη λίστα. Ήδη περίπου 1000 υποθέσεις που έχουν επεξεργαστεί αυτό το διάστημα οι οικονομικοί εισαγγελείς, θα οδηγηθούν στις φορολογικές υπηρεσίες» επεσήμανε ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε:

Είναι φορολογούμενοι, οι οποίοι με βάση τα στοιχεία των φορολογικών τους δηλώσεων δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις αυτές στο εξωτερικό. Διότι έχουμε περιπτώσεις φορολογουμένων που έκαναν φορολογική δήλωση αξίας 50.000 ευρώ και έκαναν τον ίδιο χρόνο κατάθεση στην τράπεζα ή εξαγωγή στο εξωτερικό 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης καταδίκασε την τακτική δημοσιοποίησης ονομάτων όπως έγινε με τη λίστα Φαλτσιανί / Λαγκάρντ και υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται να γίνει το ίδιο με τη λίστα Μπόργιανς, δεδομένου ότι μπορεί να υπάρχουν πολίτες που να μην έχουν κάνει φοροδιαφυγή και να έχουν νόμιμα τα κεφάλαιά του στο εξωτερικό. «Εμείς γενικά θεωρούμε ότι η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να είναι μακριά από πολιτικά παιχνίδια είτε συγκάλυψης, είτε διαπόμπευσης, είτε οτιδήποτε άλλο. Αυτό που έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ / Φαλτσιανί ήταν να δημοσιοποιηθούν ονόματα και φορολογούμενοι, οι οποίοι μπορούσαν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις αυτές. Είτε άλλα άτομα που δεν ήταν φορολογούμενοι της Ελλάδας, αλλά άλλων χωρών, να διαπομπευτούν και να ακουστούν αυτά τα ονόματα. Άλλωστε για τα 2062 ονόματα από τη λίστα Φαλτσιανί, ήδη έχουμε από μόνοι μας πει ότι δεν είναι αξιοποιήσιμα και ελέγξιμα όλα τα στοιχεία, μόνο ένας αριθμός».