Σταθεροποίηση των συνθηκών στην Ελλάδα, μετά και το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά και υψηλούς κινδύνους όσον αφορά την εφαρμογή του πακέτου «βλέπει» ο Moody's.

Σε έκθεσή του, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ύφεση 0,7% του ΑΕΠ το 2016, προτού επιστρέψει σε ανάπτυξη 1,8% το 2017. Βραχυπρόθεσμα, πολλά θα εξαρτηθούν από την αποπληρωμή των οφειλών της κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα, επισημαίνει.

Στη συνέχεια, ο Moody's αναφέρει ότι οι εκλογές του Σεπτεμβρίου και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δείχνουν ότι το ρίσκο νέας εμπλοκής με τους δανειστές και / ή μεγαλύτερης ύφεσης λόγω παρατεταμένης αβεβαιότητας έχει μειωθεί κάπως.

Όσον αφορά τον δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης θα ανέλθει στο ανώτερο σημείο φέτος, στο 182,8% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ενώ τα επίπεδά του είναι υψηλά, η δομή του και οι απαιτήσεις πληρωμών παραμένουν ήπιες.

Σε άλλο σημείο, ο Moody's υπογραμμίζει ότι τα ρίσκα υλοποίησης που συνδέονται με τους όρους του προγράμματος παραμένουν υψηλά, υποδηλώνοντας τις οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα. 

Μάλιστα, επισημαίνει την οριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή αλλά και το ισχνό ιστορικό της Ελλάδας στην εκτέλεση νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων. 

Σχετικά με τον τραπεζικό κλάδο, ο οίκος επισημαίνει πως παραμένει αδύναμος, αρά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση και αναφέρει ότι η ποιότητα ενεργητικού παραμένει πηγή ανησυχίας. Ο οίκος προβλέπει παράλληλα ότι φέτος θα αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια, φτάνοντας το 40% περίπου του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

«Η ισχνή ποιότητα ενεργητικού θα διατηρήσει χαμηλή την αύξηση των επενδύσεων. Ως εκ τούτου, η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίσει να βασίζεται στην κατανάλωση και τις εξαγωγές», εκτιμά ο Moody's.