Παρά την φημολογία για το αντίθετο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κίνησαν σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος, μiα διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Πορτογαλίας και της Ισπανίας λόγω υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Οι υπουργοί Οικονομικών διαπίστωσαν πως η Ισπανία και η Πορτογαλία "δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα" για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους, με αποτέλεσμα να τεθεί σε λειτουργία μια διαδικασία επιβολής κυρώσεων, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Στο Eurogroup της Δευτέρας διεξήχθη μια πρώτη συζήτηση, στην οποία αναφέρθηκε ότι οι δύο χώρες δεν προέβησαν στις απαραίτητες δράσεις προκειμένου να βρεθούν εντός στόχων σε σχέση με το δημόσιο έλλειμμα.

Συγκεριμένα, στην Ισπανία το ονομαστικό έλλειμμα κυμάνθηκε το 2015 σε 5,1% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος ήταν να μειωθεί στο 4,2%. Το διαρθρωτικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 0,6 ποσοστιαία μονάδα στη διάρκεια της τριετίας 2013-2015, ενώ στόχος ήταν η μείωση του κατά 2,7 μονάδες του ΑΕΠ. Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι αποκλίσεις είναι μεγάλες και στις δύο περιπτώσεις.

Παράλληλα, στην Πορτογαλία το ονομαστικό έλλειμμα ανήλθε το 2015 σε 4,4%, ενώ ο στόχος ήταν να μειωθεί κάτω του 3% του ΑΕΠ. Η μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος μέσα στην τριετία 2013-2015 ήταν της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος ήταν 2,5% του ΑΕΠ.

Οι δύο υπουργοί Ισπανίας και Πορτογαλίας, χθες από την δική τους πλευρά προσπάθησαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις και χαρακτήρισαν ''αρνητική'' την επιβολή κυρώσεων, δεδομένης της χρονικής περιόδου, όπου η Ευρώπη ακόμα επουλώνει τις πληγές της από το Brexit. 

Σε περίπτωση που σήμερα το συμβούλιο Υπουργών αποφασίσει τις κυρώσεις, η Κομισιόν θα αρχίσει συζητήσεις 10 ημερών προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ''συμμόρφωσή'' τους στον στόχο.