ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκκαθαριστικά - φωτιά για εκατομμύρια φορολογουμένους

της Αγγελικής Κιλιντζόγλου - Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2016, 10:13 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2016, 10:45
Εκκαθαριστικά - φωτιά για εκατομμύρια φορολογουμένους
Facebook Twitter Whatsapp

Τσουχτερά αναμένεται να είναι και τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τσουχτερά αναμένεται να είναι και τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων καθώς τουλάχιστον 1,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν κατά μέσο όρο φόρο εισοδήματος 1.336 ευρώ. 

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί σχεδόν 5,3 εκατομμύρια δηλώσεις ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία θα πρέπει να υποβληθούν άλλες 800.000 περίπου, γεγονός που καθιστά αβέβαιο αν το σύστημα Taxis θα καταφέρει να δεχτεί 200.000 δηλώσεις ανά ημέρα! 

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί και νέα παράταση. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες «το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα παρατείνει τη προθεσμία υποβολής των δηλώσεων πέρα από αυτή την καταληκτική ημερομηνία, γι' αυτό καλεί τους φορολογούμενους να ολοκληρώσουν τη διαδικασία στις ημέρες που απομένουν» τονίζοντας ότι «η έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων  είναι απαραίτητη, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα καθυστέρησης στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή των σχετικών υποχρεώσεων σε όσο το δυνατό περισσότερες δόσεις»

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:

  •  Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.
  •  Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.
  •  Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
  •  Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Σε ότι αφορά στα εκκαθαριστικά σημειώματα, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει:

Από τη μέχρι στιγμής εκκαθάριση των  φορολογικών δηλώσεων προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  •  Χρεωστικό σημείωμα θα λάβουν 1.911.337 φορολογούμενοι. Συνολικά καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 2,55 δισ. ευρώ ή 1.336 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο. 
  •  Πιστωτικό σημείωμα θα λάβουν 904.843 φορολογούμενοι. Συνολικά θα επιστραφούν 255,6 εκατ. ευρώ ή ο καθένας κατά μέσον όρο 282 ευρώ.
  • Οι μηδενικές δηλώσεις ανέρχονται σε 2.453.158. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν το 46,56% όσων έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα.