«Έκρηξη» σημείωσαν για ακόμη έναν μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, εξαιτίας της αδυναμίας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Πιο αναλυτικά, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη στο τέλος Μαΐου ξεπέρασαν τα 88,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,58 δισ. ευρώ αποτελούν «φρέσκες» οφειλές (δημιουργήθηκαν από τις αρχές του χρόνου), ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν παλαιό χρέος (έως 31-12-2015).

Σημειώνεται πως ο Μάιος ήταν ένας από τους χειρότερους μήνες καθώς έμειναν απλήρωτοι φόροι 1,254 δισ. ευρώ, προκαλώντας προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία περιμένει χειρότερες μέρες λόγω της υπερφορολόγησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι δημιουργούν κάθε μήνα νέες οφειλές προς την εφορία πάνω από ένα δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τις εισπράξεις, τα στοιχεία δείχνουν ότι από το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που έχει συσσωρευτεί έως το τέλος του 2015, διαμορφώθηκαν το πρώτο πεντάμηνο του έτους στο 1,26 δισ. ευρώ.

Οι εισπράξεις έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους διαμορφώθηκαν στο πεντάμηνο στα 677 εκατ. ευρώ.