Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί από την απόφαση του Ecofin να κινήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων στην Ισπανία και την Πορτογαλία λόγω των υψηλών τους ελλειμμάτων.

Στο Eurogroup της Δευτέρας διεξήχθη μια πρώτη συζήτηση, στην οποία αναφέρθηκε ότι οι δύο χώρες δεν προέβησαν στις απαραίτητες δράσεις προκειμένου να βρεθούν εντός στόχων σε σχέση με το δημόσιο έλλειμμα.

Συγκεκριμένα, στην Ισπανία το ονομαστικό έλλειμμα κυμάνθηκε το 2015 σε 5,1% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος ήταν να μειωθεί στο 4,2%. Το διαρθρωτικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 0,6 ποσοστιαία μονάδα στη διάρκεια της τριετίας 2013-2015, ενώ στόχος ήταν η μείωση του κατά 2,7 μονάδες του ΑΕΠ. Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι αποκλίσεις είναι μεγάλες και στις δύο περιπτώσεις.

Παράλληλα, στην Πορτογαλία το ονομαστικό έλλειμμα ανήλθε το 2015 σε 4,4%, ενώ ο στόχος ήταν να μειωθεί κάτω του 3% του ΑΕΠ. Η μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος μέσα στην τριετία 2013-2015 ήταν της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος ήταν 2,5% του ΑΕΠ.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο οποίος επεσήμανε πως η όλη διαδικασία κινείται σε λάθος κατεύθυνση και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του θα επαναφέρει το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ «χωρίς να προσφύγει σε ένα σχέδιο Β ή σε έκτακτα μέτρα» για την επίτευξη της δημοσιονομικής της προσαρμογής.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Ισπανίας δια του υπουργού Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος επεσήμανε πως θα προταθεί η αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις ώστε να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων.

«Θα προτείνουμε ένα μέτρο στη φορολόγηση των εταιρειών [...] ένα ισχυρό μέτρο», που θα αποφέρει 6 δισ. ευρώ, δήλωσε ο ντε Γκίντος σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες που αναμεταδόθηκε από την ισπανική τηλεόραση, παρουσιάζοντας τα επιχειρήματά του για να αποφύγει η χώρα του ένα πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το δημόσιο έλλειμμα της Ισπανίας έφθασε το 5% του ΑΕΠ το 2015, αλλά ήταν 9,07% το 2011. Η αύξηση ξανάρχισε και πρόκειται να υπερβεί και πάλι το 3% το 2016, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος έκανε επίσης λόγο για μεταρρυθμίσεις στην εργασιακή νομοθεσία.

«Είναι μια χωρίς προηγούμενο στροφή», υπογράμμισε εκτιμώντας πως αυτή δικαιολογεί να μην επιβάλλει η Επιτροπή «καμιά κύρωση».

Όμως για να πεισθεί περαιτέρω, «θα προχωρήσουμε σε μια ξεκάθαρη δέσμευση της Ισπανίας για μείωση του δημόσιου ελλείμματός της κάτω από το 3% (του ΑΕΠ) το 2017», πρόσθεσε.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε σήμερα και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος χτες ως γνωστόν κατά το Eurogroup έλαβε την εντολή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επιδείξει «σκληρή» γραμμή υπέρ της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Όπως εξήγησε σήμερα ο υπουργός σε δηλώσεις του, κατά την παρέμβαση του στο χθεσινό Eurogroup, τόνισε πως οι δύο χώρες έχουν «βελτιωμένες επιδόσεις» και βρίσκονται στη «σωστή κατεύθυνση», οπότε δεν είναι η «κατάλληλη στιγμή», ούτε από «πολιτικής ούτε από οικονομικής απόψεως» να ξεκινήσει μια διαδικασία επιβολής κυρώσεων.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο Brexit και τον ευρωσκεπτικισμό που πλήττει πολλές χώρες αλλά και στο γεγονός ότι η Πορτογαλία είχε να αντιμετωπίσει εξωγενείς κλυδωνισμούς που αφορούσαν κυρίως τον τραπεζικό τομέα και οι οποίοι δικαιολογούν τις υπερβάσεις.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο υπουργός δεν υπήρχε η απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία η οποία θα μπορούσε να μπλοκάρει τη διαδικασία και έτσι το Eurogroup ενέκρινε ομόφωνα τη σύσταση της Επιτροπής. Τέλος, ανέφερε πως η σημερινή απόφαση αφορά την έναρξη της διαδικασίας και όχι την επιβολή κυρώσεων.