Εν αναμονή μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις βρίσκονται σχεδόν 250.000 συνταξιούχοι, καθώς από την 1η Αυγούστου αναμένονται περικοπές από 5% έως 25% - 30%. 

Οι μειώσεις αφορούν όσους συνταξιούχους εισπράττουν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά.  Από τις μειώσεις πλήττονται κυρίως πρώην τραπεζουπάλληλοι (απώλειες 40%), ναυτικοί και τουριστικοί πράκτορες (22%), υψηλόμισθοι εμπορουπάλληλοι και πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ (15% στο μεικτό και 6-8% στο καθαρό καταβαλόμενο), μισθωτοί που έφυγαν στη σύνταξη μετά το 2005, στην 28η κλάση του ΙΚΑ με πάνω από 30 χρόνια (5% στο καθαρό ποσό). 

Η περικοπή μετρά από τον Ιούνιο και τα αναδρομικά 2-3 μηνών θα παρακρατηθούν σε ισόποσες δόσεις μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβρη. 

Οι περικοπές θα γίνουν μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων, με νέο ποσοστό αναπλήρωσης της τάξης του 0,45% κατ’ έτος. Συνεπώς το «μαχαίρι» θα πέσει κυρίως στις συντάξεις που στο παρελθόν υπολογίστηκαν με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης. Βέβαια, καθώς το υπουργείο Εργασίας βάζει ως δίχτυ ασφάλειας, κάτω από το οποίο δεν θα γίνουν περικοπές, τα 1.300 ευρώ ως άθροισμα όλων των συντάξεων (κύριας, επικουρικής και μερίσματος) το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πώς θα υπολογιστούν αυτά.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως εάν τα 1.300 ευρώ αφορούν ποσά συντάξεων πριν από τις μνημονιακές περικοπές, ήτοι πριν από το 2010, τότε οι μειώσεις θα αφορούν πολύ περισσότερους συνταξιούχους.