Αρκετές αλλαγές στη φορολογία και όχι μόνο των καπνικών προϊόντων έφερε το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, με αιχμή του δόρατος τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο οποίος υφίσταται τροποποιήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, καταργείται η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα (50% έκπτωση για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ και 100% έκπτωση για ανάπηρους και πολύτεκνους με ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ) εφόσον εισπράττουν εισοδήματα από τόκους άνω των 300 ή των 600 ευρώ αντίστοιχα. 

Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 50.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι παρότι έχουν χαμηλά εισοδήματα από μισθούς, εισπράττουν τόκους, χάνουν το δικαίωμα της έκπτωσης, το οποίο ήταν σε ισχύ τα προηγούμενα χρόνια.

Ήδη, αναμένεται η σχετική εγκύκλιος στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου πλέον να ξεκινήσει σταδιακά ο υπολογισμός του, αμέσως μετά το τέλος της υποβολής των δηλώσεων, που είναι αύριο 15 Ιουλίου. 

Πάντως, παρότι θα τεθούν άμεσα σε ισχύ οι αλλαγές, ακόμα δεν έχουν διασαφηνιστεί οι δόσεις τις οποίες θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, το πιθανότερο είναι οι δόσεις να είναι πέντε. 

"Από ό,τι φαίνεται προλαβαίνουμε να τελειώσουμε τις δηλώσεις μέσα στον Ιούλιο, άρα μπορούμε να κάνουμε εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μέσα στον Ιούλιο. Η πρώτη δόση να είναι Αύγουστο, άρα να έχουμε 5 δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Πέντε δόσεις όπως είχαμε και πέρυσι. Αν γίνει εκκαθάριση τον Αύγουστο θα πάμε για πρώτη δόση το Σεπτέμβριο και δόσεις μέχρι τέλος του χρόνου", τόνισε χαρακτηριστικά πριν από λίγες ημέρες στο Mega. 

Ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε, επίσης, πως δεν πρόκειται να δοθεί και δεύτερη παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων και όποιος δεν καταθέσει τότε θα έχει κάνει την επιλογή να πληρώσει το τσουχτερό πρόστιμο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε πως φέτος οι έλεγχοι για φοροδιαφυγή σε τουριστικές περιοχές είναι πιο οργανωμένοι και πιο αποτελεσματικοί ενώ πρόσθεσε ότι εντός του Αυγούστου θα έχουν ψηφιστεί τα νομοσχέδια για το πλαστικό χρήμα, την οικειοθελή αποκάλυψη και το λαθρεμπόριο καπνικών.