current views are: 9

14 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση11:39

Στους ιταλικούς σιδηροδρόμους έναντι 45 εκατ. ευρώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Στους ιταλικούς σιδηροδρόμους Ferrovie έναντι 45 εκατ. ευρώ περνά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

 

Δημοσίευση 11:39’

Στους ιταλικούς σιδηροδρόμους Ferrovie έναντι 45 εκατ. ευρώ περνά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

 

Στους ιταλικούς σιδηροδρόμους Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. έναντι 45 εκατ. ευρώ περνά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Η δεσμευτική οικονομική προσφορά της εταιρείας για τη διάθεση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποσφραγίσθηκε σήμερα και το ΤΑΙΠΕΔ, αφού έλαβε υπόψη την θετική εισήγηση των συμβούλων του για την εγκυρότητα της υποβληθείσας προσφοράς, τις αποτιμήσεις που εκπόνησαν δύο διαφορετικοί ανεξάρτητοι αποτιμητές και τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, την έκανε αποδεκτή και ανακήρυξε τη Ferrovie ως προτιμητέο επενδυτή.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά από την έγκριση του Ελεγκτικού. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Η Ferrovie αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη σιδηροδρομική επιχείρηση στην Ευρώπη και αναμένεται να μεταγγίσει τεχνογνωσία και εμπειρία στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εντάσσοντας την ελληνική εταιρεία στον πανευρωπαϊκό σιδηροδρομικό χάρτη.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, επιτυγχάνεται η ολοκλήρωση μίας διαδικασίας, που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, και διασφαλίζει όχι μόνο τη βιωσιμότητα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Με την εξέλιξη αυτή, ουσιαστικά τίθενται οι βάσεις για το επιτυχές κλείσιμο του φακέλου κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το χρέος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ.

Όπως γράφει η «Καθημερινή», βασικό πρόβλημα της συμφωνίας, ωστόσο, παραμένουν οι προαιρέσεις υλοποίησης μιας συμφωνίας αποκρατικοποίησης. Είναι τα ίδια εμπόδια, που προκάλεσαν το «ναυάγιο» στον διαγωνισμό πώλησης της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ), καθώς η κυβέρνηση αθέτησε δύο βασικούς όρους της συμφωνίας.


σχετικα αρθρα