Οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια μπορεί να ξεκίνησαν μόλις άναψε το πράσινο φως για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης ωστόσο το σκάκι της 2ης αξιολόγησης κρύβει τη "βασίλισσα" που σε αυτή την περίπτωση είναι ο σκόπελος των εργασιακών στον ιδιωτικό τομέα.

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι επιδιώκει να κλείσει συντομότατα (το αργότερο έως στις γιορτές των Χριστουγέννων) τη δεύτερη αξιολόγηση (για την υποδόση των 2,6 δισ. ευρώ) με μοναδικό σκοπό να στρέψει το ενδιαφέρον της στην επίλυση προβλημάτων που έχουν να κάνουν με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και την καθημερινότητα του πολίτη.

Ωστόσο οι προθέσεις των δανειστών φανερώνουν ότι θα πρόκειται για ένα σκληρό παιχνίδι σκακιού και το ζητούμενο είναι ποιος θα κερδίσει τη "βασίλισσα", δηλαδή να αποκομίσει περισσότερα στο μέτωπο των εργασιακών που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους αλλά και εργοδότες. Και στην περίπτωση αυτή μιλάμε για ομαδικές απολύσεις, κατάργηση κατώτατου μισθού, δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και διακοπών, συνδικαλιστικό νόμο για τις απεργίες και πολλά άλλα.

Το ευτυχές στην περίπτωση είναι ότι κατάφερε να πείσει τους κοινωνικούς εργοδοτικούς και εργατικούς εταίρους σε κοινή συμφωνία και κοινή στάση απέναντι στους δανειστές κυρίως για την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αι βουλαί όμως του Δ.Ν.Τ είναι άλλες και μάλιστα σκληρές, ζητώντας σαρωτικές αλλαγές σε κεκτημένα και αναφαίρετα δικαιώματα των εργαζομένων που κατακτήθηκαν σε όλη την Ευρώπη μετά από αγώνες και αίμα.

Ο συμβιβασμός είναι δεδομένος και το ζητούμενο είναι εάν θα είναι επώδυνος για την ελληνική πλευρά. Τα υπόλοιπα ζητήματα προς διαπραγμάτευση μάλλον θα παίξουν το ρόλο του κομπάρσου. Νέες διοικήσεις σε Τ.Χ.Σ και εμπορικές τράπεζες,η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων που ούτως ή άλλως θα ολοκληρωθούν σε βάθος πολλών χρόνων ενώ η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων,η ανάδειξη των Ιταλών ως πλειοδότη για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η εκχώρηση του ΟΛΠ στους Κινέζους κλπ δίνουν πάτημα στην κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι τρέχει κανονικά το πρόγραμμα.