Τα 6 εκατομμύρια αγγίζουν οι φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος φυσικών προσώπων που υποβλήθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι απόψε τα μεσάνυχτα εκπνέει η προθεσμία υποβολής.

Πιο αναλυτικά, έως και σήμερα τα ξημερώματα περίπου  6 εκατ. φορολογούμενοι κατέθεσαν τις δηλώσεις του, με περίπου 50.000 να εκκρεμούν.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων φυσικών προσώπων είναι απόψε τα μεσάνυχτα και όχι οι πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ενώ η προθεσμία για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων τα οποία είναι μέλη νομικών προσώπων με απλογραφικό λογιστικό σύστημα, είναι η 16η Αυγούστου και όχι η 15η Αυγούστου (λόγω αργίας). 

Υπενθυμίζεται πως οι δόσεις καταβολής του φόρου για τα ως άνω φυσικά πρόσωπα (μέλη νομικών) είναι δύο έναντι τριών για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα.

Η καταληκτική προθεσμία για τις δηλώσεις νομικών προσώπων μετά και την παράταση της Παρασκευής είναι η 25η Ιουλίου 2016.

Σημειώνεται ότι η εμπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση μπορεί να υποβληθεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία λήξης των δηλώσεων. Η εκπρόθεσμη τροποποιητική εκτός από την προσαύξηση 0,73% επί της χρεωστικής διαφοράς φόρου (εάν προκύπτει), επισύρει και το διαδικαστικό πρόστιμο του άρθρου 54 του Κ.Δ.Φ.

Τα πρόστιμα

Τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη υποβολή τόσο των αρχικών όσο και των τροποποιητικών δηλώσεων είναι τα εξής:

1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Εκτός των παραπάνω η έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι απαραίτητη, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα καθυστέρησης στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή των σχετικών υποχρεώσεων σε όσο το δυνατό περισσότερες δόσεις.

Ρεκόρ πενταετίας στις υποβληθείσες δηλώσεις

Ο σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα φορολογικών δηλώσεων, Πέτρος Καούνης, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, δήλωσε ότι έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό των τελευταίων πέντε ετών. 

«Επιλέξαμε να δώσουμε παράταση παραπάνω παρόλο που είχαμε πει στην αρχή ότι θα είμαστε αυστηροί» επισήμανε ο κ. Καούνης, ο οποίος ανέφερε ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαν "κλείσει" στα 4 εκ. οι υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις με αποτέλεσμα να πληρώσουν πρόστιμα όσοι φορολογούμενοι δεν ήταν συνεπείς», πρόσθεσε.

«Ξεκαθαρίζουμε και είμαστε κάθετοι σήμερα είναι η τελευταία προθεσμία» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ αναφερόμενος στο μέτρο της άρσης ακινησίας των οχημάτων, είπε ότι το μέτρο αποδίδει περισσότερο από τις προβλέψεις.

Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων επιλέγουν να τους επιστραφούν οι πινακίδες κυκλοφορίας για διάστημα ενός μηνός, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν για τις καλοκαιρινές τους μετακινήσεις.