Στη διαμόρωση του πορίσματος για τα εργασιακά εστιάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Εργασιακά που συνεδριάζει από χθες στην Αθήνα.
Αν και το τελικό πόρισμα που θα τεθεί για διαπραγμάτευση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο "έχει δρόμο ακόμα", οι συζητήσεις σε αυτη τη φάση είναι κρίσιμες, καθώς έχουν ανοίξει όλα τα κεφάλαια (Μισθοί, συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος) και επιπλέον αναζητούνται συμμαχίες εντός της επιτροπής για να προωθηθούν οι θέσεις της κυβέρνησης που σε μεγάλο βαθμό εκφράζουν τα Συνδικάτα και τους εργοδότες. 

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος συναντάται σήμερα το πρωί με τους κοινωνικούς εταίρους – ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ – σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης εθνικής διαπραγματευτικής γραμμής απέναντι στους δανειστές. Μετά και τις επαφές της περασμένης εβδομάδας, ο υπουργός Εργασίας συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα και σήμερα θα δει όλους τους κοινωνικούς εταίρους, με σκοπό να προκύψει η πολυπόθητη κοινή γραμμή πλεύσης και να υποβληθεί ένα ενιαίο υπόμνημα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Σημαντικό κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης είναι και ο ρόλος του ΟΜΕΔ. Η πλευρά των εργοδοτών και κυρίως ο ΣΕΒ θεωρεί πως το σύστημα της υποχρεωτικής διαιτησίας νοθεύει την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων (παρά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε συνταγματικό το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής σε αυτή). 

Την ίδια στιγμή το μπρα ντε φερ βρίσκεται σε εξέλιξη και εντός της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία πρέπει να εκδώσει μέχρι τον Σεπτέμβρη πόρισμα για την μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα, ώστε αυτές να ευθυγραμμιστούν με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε. Η διάσταση απόψεων που καταγράφεται ανάμεσα στους καθηγητές που πρότειναν οι δανειστές και αυτούς που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση προδιαγράφει την υποβολή προτάσεων κατά πλειοψηφία. 

Οι εκπρόσωποι των θεσμών και κυρίως το ΔΝΤ έδειξαν, άλλωστε, τα... δόντια τους στέλνοντας υπόμνημα - βόμβα στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων με το οποίο άνοιξαν όλα τα καυτά ζητήματα της εργασιακής ατζέντας. Ειδικότερα οι δανειστές θέλουν: 

  • να διατηρηθεί η επικράτηση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων και να μην επανέλθει η «αρχή της εύνοιας». Να υπερισχύουν δηλαδή οι χαμηλότεροι μισθοί που προβλέπουν οι επιχειρησιακές έναντι των κλαδικών (ευελιξία αμοιβών κλπ).
  • Να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, δηλαδή αυτός να ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, ενώ εμμέσως τίθεται και ζήτημα «απογύμνωσής» του από τριετίες κι επιδόματα.
  • Αύξηση του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις από το 5% στο 10% και κατάργηση του διοικητικού «βέτο» που διατηρεί το υπουργείο Εργασίας.
  • Επαναφορά του δικαιώματος ανταπεργίας (λοκ άουτ) στους εργοδότες.
  • Παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο με κατάργηση συνδικαλιστικών αδειών και άρση της ασυλίας στις απολύσεις.