Μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε στις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών από τις αρχές του 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, το οποίο επικαλείται εγχώριες τραπεζικές πηγές, έως τον Μάιο του 2015 είχαν φύγει τραπεζικές καταθέσεις ύψους 4,5 - 5 δισεκατομμυρίων Ευρώ από την Ελλάδα, ενώ μέχρι σήμερα έχουν επιστρέψει κεφάλαια ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων Ευρώ, βοηθούντος και του τουρισμού.

Οι εγχώριες τραπεζικές πηγές επισημαίνουν, επιπρόσθετα στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η επιστροφή των καταθέσεων στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα είναι ένδειξη της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και δείκτης βεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μειώνεται παράλληλα θεαματικά, εβδομάδα με την εβδομάδα, η εξάρτηση των τραπεζικών ιδρυμάτων από τον ELA, δηλαδή οι τράπεζες δανείζονται ολοένα και μικρότερα ποσά, γεγονός που αποτελεί επίσης ένδειξη σταθεροποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το «πράσινο φως» που έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την χαλάρωση των capital controls, εγκρίνοντας επί της ουσίας την εισήγηση που είχε κάνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Η τυπική έγκριση της εισήγησης Στουρνάρα αναμένεται την Πέμπτη, όταν θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.