Διευκρινίσεις με αφορμή δημοσιεύματα δίνει η εταιρεία «Μαρινόπουλος». Όπως τονίζει, «η κρισιμότητα των ημερών απαιτεί την πλήρη διευκρίνιση, από την πλευρά της Μαρινόπουλος σχετικά με θέματα που συνδέονται με τη δραστηριότητα της εταιρείας, καθώς ανακριβείς και ανυπόστατες πληροφορίες υπονομεύουν οποιαδήποτε θετική εξέλιξη».

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία επισημαίνει:

  • Τα ποσά που συνδέονται με την CARREFOUR NEDERLAND B.V. που εδρεύει στην Ολλανδία, τις εταιρείες SOUTHMED INVESTMENTS LTD και CARREFOUR FINANCE με έδρα το Βέλγιο και την CARREFOUR S.A με έδρα στην Γαλλία, αποτελούν υποχρεώσεις της εταιρείας Μαρινόπουλος προς το Group Carrefour στο πλαίσιο αποχώρησης της Carrefour από την Ελληνική αγορά το 2012.
  • Τον Μάρτιο του 2014, υπό όρους πλήρους διαφάνειας και νομιμότητος, η Μαρινόπουλος προχώρησε στην πώληση και lease back τεσσάρων hypermarkets. Πρόκειται για καταστήματα που βρίσκονται στη Νέα Ιωνία, τον Άλιμο, τη Μακεδονία και τη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.
  • Κατά τον ίδιο τρόπο, το Σεπτέμβριο του 2014 η εταιρεία προχώρησε στην πώληση και lease back τεσσάρων καταστημάτων στην Κατερίνη, το Αγρίνιο, το Μαρούσι (Avenue) και στο Ίλιον και στην συνέχεια, τον Νοέμβριο του 2014, προχώρησε στην πώληση τριών καταστημάτων στο Μαρούσι (Χειμάρας), το Παλαιό Φάληρο και την Λάρισα.

«Τα έσοδα από την πώληση των παραπάνω ακινήτων αξιοποιήθηκαν για την αποπληρωμή μέρους των χρεών προς το τραπεζικό σύστημα καθώς και για την ικανοποίηση των υποχρεώσεων της εταιρείας απέναντι στους προμηθευτές της», αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ σημειώνεται ότι «οι δύο αυτές συναλλαγές ολοκληρώθηκαν σε συνεργασία με τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων Εθνική Πανγαία και Helens οι οποίες, διευκρινίζουμε ότι δεν έχουν ουδεμία άλλη σχέση με τη Μαρινόπουλος και τους μετόχους της».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η Μαρινόπουλος σε πλήρη συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζές της, έχει καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και ολοκληρώνει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις, με στόχο την έγκριση του τελικού πλάνου που θα επιτρέψει την συνολική και οριστική εξυγίανσή της».

«Προς αυτή τη κατεύθυνση, οι τράπεζες και οι αρμόδιοι φορείς έχουν ενημερωθεί αναλυτικά για τα περιουσιακά στοιχεία, τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές και τη δομή των εταιρειών της Μαρινόπουλος τα οποία και αποτελούν μέρος της αξιολογούμενης πρότασης», σημειώνει η «Μαρινόπουλος» και προσθέτει:

Διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την εταιρεία καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται το due diligence το οποίο προχωράει με ταχείς ρυθμούς, ενώ βρισκόμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Υπενθυμίζεται πως αφότου έλαβε από το δικαστήριο προσωρινή προστασία από τους πιστωτές της, η «Μαρινόπουλος» ανακοίνωσε την έναρξη σχεδιασμού ενός βιώσιμου πλάνου. Ουσιαστικά η εταιρεία πρέπει μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, οπότε και εκδικάζεται η αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99 για εξυγίανση, να έχει καταρτίσει ένα σχέδιο βιωσιμότητας της επιχείρησης.