Σε τρεις δόσεις θα πραγματοποιηθούν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, με την πρώτη να αρχίζει σε λίγες ημέρες.

Πιο αναλυτικά, ο πρώτος γύρος που αφορά περίπου 300.000 συνταξιούχους, θα αρχίσει στις 2 Αυγούστου. Οι υπόλοιποι περίπου 1.300.000 δικαιούχοι θα δουν τις περικοπές να εφαρμόζονται από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο τρίτος γυρος «ψαλιδίσματος» αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και θα αφορά την αναδρομική παρακράτηση των ποσών από την 1η Ιουλίου 2016.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας, υπάρχει μια πρακτική - τεχνική δυσκολία στην ΗΔΙΚΑ για να ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό όλων των επικουρικών συντάξεων, που είναι 1,6 εκατ, μέσα στις επόμενες ημέρες, δηλαδή πριν από τις πληρωμές του Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, από τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεση του με βάση την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος 4387/2016, σήμερα υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων που ενώ λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη πάνω από 1.300 ευρώ, δεν θα δουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Όσον αφορά την περικοπή του ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναζητά αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία θα προσδιοριστούν την επόμενη εβδομάδα στην συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ, καθώς όπως είπε:

Ήταν από τα αρνητικά που δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε γιατί ήταν στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου που αποφασίστηκε και με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.