Να υιοθετήσουν και τα πολιτικά κόμματα τους πέντε άξονες της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων για τα εργασιακά επιδιώκει η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα αναζητεί συμμαχίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ειδικόετρα ο υπουργός Εργασίας  μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στην δημιουργία ενός εθνικού και ενός ευρωπαϊκού μετώπου, με στόχο να απομονωθεί ο ακραίος παίκτης, δηλαδή το ΔΝΤ που προωθεί πάντα την πιο σκληρή ατζέντα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας θεωρεί ιδιαίτερης σημασίας την συμφωνία των κοινωνικών εταίρων που επετεύχθη προχθές, την οποία θα πρέπει – κατά τον ίδιο – να συνυπογράψουν και τα πολιτικά κόμματα, ώστε να προκύψει ένα «στέρεο εθνικό μέτωπο».  

Ο κ. Κατρούγκαλος μάλιστα αποκάλυψε πως ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί αναγνώρισε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα πως ένα στέρεο εθνικό μέτωπο σε συνδυασμό με ένα ευνοικό για τις ελληνικές θέσεις πλειοψηφικό πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα ήταν ισχυρός καταλύτης στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. 

Οι δύο μεγάλοι στόχοι της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση είναι: α) η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και β) η αλλαγή του πλαισίου διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, ώστε αυτός να ρυθμίζεται από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων και όχι από την εκάστοτε κυβέρνηση. 

Ταυτόχρονα αναζητούνται σύμμαχοι εκτός συνόρων. Στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Εργασίας διοργανώνει στην Αθήνα διεθνές συνέδριο για τα εργασιακά με την συμμετοχή των ευρωπαικών συνδικάτων αλλά και ευρωπαίων υπουργών Εργασίας από χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Αυστρία κ.α.