"Πήρε ενα μαγαζάκι και το έφερε στην κορυφή του τραπεζικού συστήματος της χώρας". Με την φράση αυτή κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος περιγράφει τις ικανότητες και την διορατικότητα του Μιχάλη Σάλλα, του καθηγητή Οικονομετρίας που αγόρασε το 1991 την Τράπεζα Πειραιώς με μερίδιο αγοράς 0,1% δέκα καταστήματα, 200 εργαζομένους και ενεργητικό 200 εκατ. ευρώ και παρέδωσε χθες το τιμόνι της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας με μερίδιο αγοράς 30%, 20.000 εργαζόμενους και ενεργητικό 90 δισ. ευρώ.

Η αποχώρηση του Μιχάλη Σάλλα από την Πειραιώς, σε κάθε περίπτωση σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με τον ίδιο, τον επίτιμο, πλέον, πρόεδρο της τράπεζας να θεωρεί πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να ανοίξει ο ίδιος τον δρόμο σε νέους ανθρώπους.

Είναι προφανές, τόνισε ο ίδιος, στη διάρκεια του Δ.Σ. της τράπεζας, ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την τράπεζα Πειραιώς, ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον. Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την τράπεζα στη  νέα εποχή. 

Την απόφασή του, όπως είπε, την είχε λάβει από τις αρχές του έτους. Χθες και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του ΔΣ ήταν η ώρα να την υλοποιήσει. 

Ένας κύκλος 25 ετώ έκλεισε, είναι όμως βέβαιο ότι για το ανήσυχο πνεύμα του Μιχάλη Σάλλα, ένας νέος ανοίγει.

Είναι άλλωστε, όπως αποδεικνύει η καριέρα του, ένας άνθρωπος, ο οποίος προσαρμόζεται σε κάθε εποχή και βλέπει μακριά στο μέλλον.

Γεννημένος στο Ηράκλειο Κρήτης το 1950, σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, Σε ηλικία 24 ετών έλαβε πρόσκληση από τον Ανδρέα Παπανδρέου για να παραστεί στη Διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου και ήταν ένα από τα 74 ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ. Η αντιστασιακή δράση του Σάλλα από μικρή ηλικία και η συμμετοχή του στον μαθητικό χώρο της κεντρώας παράταξης φέρεται πως είναι αυτά που είχαν κάνει εντύπωσεη στον Ανδρέα.
Το 1981, ο Μιχάλης Σάλλας ήταν ένας από τους ανθρώπους του ολιγομελούς οικονομικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού. Την περίοδο 1983-87 διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου και το 1987 έγινε διοικητής της ΕΤΒΑ.

Η σταδιακή εκτίναξή του στους κορυφαίους του τραπεζικού συστήματος, όμως, δεν έγινε επί ΠΑΣΟΚ. Τον Δεκέμβριο του 1991, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ξεκινά με την πώληση της Τράπεζας Πειραιώς, θυγατρικής τότε της κρατικής Εμπορικής Τράπεζας, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Μιχάλης Σάλλας, επικεφαλής μιας ομάδας επιχειρηματιών, εξαγοράζει την ζημιογόνο, τότε, τράπεζα και έκτοτε αρχίζει να κτίζει έναν μεγάλο χρηματοοικονομικό όμιλο με σημαντικές θυγατρικές εταιρείες στο εσωτερικό, αλλά και αρκετές ακόμα θυγατρικές τράπεζες και υποκαταστήματα στο εξωτερικό: στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στη Σερβία, στην Αλβανία, στην Κύπρο, στην Ουκρανία, στο Λονδίνο και την Φρανκφούρτη. Στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα αποκτά τη φήμη του σταρ μάνατζερ εξαιτίας της πληθώρας εξαγορών και συγχωνεύσεων που είχε ολοκληρώσει.

Η πρώτη εξαγορά από την Πειραιώς ήταν η πρώτη ιδιωτικοποίηση της κυβέρνησης Σημίτη το 1998. 

Η Πειραιώς αποκτά την Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης και συνεχίζει με εξαγορές μικρότερων ξένων τραπεζών στην Ελλάδα, όπως οι Credit Lyonais και Chase Manhattan. Το 1999 απορροφά την Τράπεζα Χίου και την ίδια χρονιά συμμετέχει στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ιονικής Τράπεζας, η οποία όμως καταλήγει στην Alpha Bank. 

Το 2000 κονταροχτυπιέται για την Τράπεζα Εργασίας με τον Όμιλο Λάτση. Η Εργασίας καταλήγει στην Eurobank. Ο Σάλλας δεν πτοείται. Το 2001 αγοράζει την ΕΤΒΑ, ιδρύει θυγατρικές της Πειραςιώς σε εννέα χώρες, ο όμιλος αρχίζει να γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη και το 2012 αγοράζει την Αγροτική και την Γενική.

Το 2013 ακολουθούν  οι εξαγορές της Millenium, και στην συνέχεια, την άνοιξη του ίδιου έτους, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και προκειμένου να μην μεταδοθούν φαινόμενα bank run στην ελληνική αγορά, η Πειραιώς απορροφά τρεις Κυπριακές τράπεζες (Κύπρου, Marfin και Ελληνική) στην Ελλάδα.

Από μικρός στην Αντίσταση

Νοέμβριος 1967. Χούντα. Στο Ηράκλειο Κρήτης, ο 7χρονος Μιχάλης Σάλλας, μαθητής της Στ' Γυμνασίου μέλος του μαθητικού τμήματος της Νεολαίας Ένωσης Κέντρου, ήθελε ''κάτι να κάνει'', όπως διηγείται σήμερα ο Φοίβος Ιωαννίδης, αρχηγός τότε του Εθνικού Κινήματος Κρήτης. Και το έκανε.

Προκηρύξεις, βόμβες, αγώνας.

Συνελήφθη, πέρασε Στρατοδικείο, επειδή ήταν ανήλικος ''έφαγε'' μόνο τρεις μήνες προφυλάκιση και ο Ιωαννίδης ανέλαβε την ευθύνη για όλες τις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και προσηλυτισμός ανηλίκων. Βαρύ κατηγορητήριο. Με τον αναγκαστικό Νόμο 509 επέσυρε έως τη θανατική ποινή.
Έπειτα από αλλεπάλληλες βομβιστικές ενέργειες στο Ηράκλειο σε ξενοδοχεία και κρατικά κτίρια, ο Φοίβος Ιωαννίδης τον Νοέμβριο του 67' κρύβεται στο μοναστήρι του Αϊ Γιάννη του Καψά κοντά στη Σητεία. Κρύβονται μαζί με έναν συναγωνιστή, τον οποίο θυμάται με πικρία ο Ιωαννίδης.

''Στις δύο τα ξημερώματα μας έχουν κυκλώσει. Μας πιάνουν και τους δύο. Ο άλλος έσπασε με δύο - τρία χαστούκια και με την υπόσχεση της απαλλαγής - ήξερε πολλά - κάρφωσε τον Σάλλα και τον Πιλαφτσή.

Έτσι τους έπιασαν και καταλήξαμε 32 κατηγορούμενοι, μαζί και ένας παπάς, στο Στρατοδικείο στα Χανιά.
Οι κατηγορίες για τα παιδιά δεν ήταν τόσο βαριές. Για μένα όμως έφταναν μέχρι τον θάνατο. Όταν ο Σάλλας και ο Πιλαφτσής είδαν το κατηγορητήριο είπαν, προς τιμήν τους, ''θα πάρουμε και εμείς ευθύνες, δεν θα σε αφήσουμε μόνο''. Εγώ δεν το δέχτηκα και τους είπα ''εγώ είμαι μεγαλύτερος, θα κάνετε ό,τι σας πω''.

Η δίκη είχε προγραμματιστεί για τις 13 Δεκεμβρίου του 1967. Συνέπεσε με το αντικίνημα του βασιλιά. Οι στρατοδίκες αγριεμένοι, δεν ήξεραν τι θα γίνει, ανέβαλαν την δίκη. Λίγες ημέρες αργότερα εξαγγέλθηκε γενική αμνηστία και η αναστολή του Νόμου 509 με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Εμάς μας εξαίρεσαν. Την 1η Φλεβάρη του 1968 έγινε η δίκη.  Τα παιδιά έδειξαν ευψυχία. ''Ηταν παιδιά και τα ξεγέλασα'' είπα στο στρατοδικείο. 'Εφαγα 16,5 χρόνια φυλακή, με συγχώνευση 11, έμεινα 6 χρόνια μέσα. Τα παιδιά, επειδή ήταν ανήλικα, βγήκαν με αναστολή, είτε εξέτισαν ποινή ίση με την προφυλάκισή τους. Ήταν πολύ καλό παιδί ο Μιχάλης''. 

Πηγή: Τα Νέα