Το "στρίβει", υπέρ των θέσεων του ΔΝΤ και τορπιλίζει τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης ο ΣΕΒ, προκαλώντας την διακριτική πλην όμως δεικτική αντίδραση του υπουργείου Εργασίας. 

Οι Βιομήχανοι διέρρευσαν χθες ότι ουσιαστικά τάσσονται υπέρ των ομαδικών απολύσεων και υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας, δηλαδή δεν επιθυμεί την επαναφορά και την επεκτασιμότητα των συμβάσεων, κάτι που συμφωνήθηκε μόλις προχθές, ως κοινή γραμμή κοινωνικών εταίρων και κυβέρνησης. 

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, διέρρευσαν αργά χθες το βράδυ ότι "η ελληνική πλευρά έχει στη διάθεσή της μια πολύ πρόσφατη συμφωνία η οποία φέρει τις υπογραφές όλων των κοινωνικών εταίρων»... 

Η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την κρίσιμη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου είναι γνωστή :

«Επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Έτσι εκφράστηκε και στο υπόμνημα που έστειλε το υπουργείο Εργασίας στην διεθνή «Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων», όπου επίσης γίνεται λόγος σε μια «βαθιά ριζωμένη κοινωνική συναίνεση μεταξύ όλων των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών κομμάτων για το ότι δεν απαιτούνται ουσιαστικές αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και στο νόμο σχετικά με τη συνδικαλιστική δράση». 

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη, εργοδότες και εργαζόμενοι κατέληξαν μαζί με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο σε κοινή δήλωση για τα εργασιακά, συμφωνώντας πως δεν υφίσταται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού ή κατάργησης του 13ου και 14ου, πως ο κατώτατος μισθός πρέπει να συμφωνείται στο πλαίσιο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και ότι ο συνδικαλιστικός νόμος πρέπει να εκσυγχρονιστεί, κυρίως ως προς την αντιμετώπιση πρακτικών κακής εφαρμογής του, χωρίς να τίθεται σε αμφισβήτηση το δικαίωμα στην απεργία και στη συνταγματική προστασία συνδικαλιστικής δράσης.  

Τα φλέγοντα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων, του λοκ – άουτ, της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και αποκατάστασης των κλαδικών μπήκαν εμμέσως στην ατζέντα, καθώς οι εταίροι επιβεβαίωσαν τα συμφωνηθέντα το 2014 στη Γενεύη και το 2015 στο Ζάππειο. Τότε είχαν συμφωνήσει πως το ισχύον νομικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις εναρμονίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά πρότυπα (η πλευρά των εργοδοτών είχε υπογραμμίσει τις ιδιαίτερες ανάγκες των επιχειρήσεων στην περίπτωση αναδιάρθρωσης και/ή συγχωνεύσεων και εξαγορών), πως δεν υπάρχει λόγος να τροποποιηθεί η νομοθεσία για το λοκ – άουτ και πως απαιτούνται μέτρα για την αποκατάσταση του κλαδικού επιπέδου διαπραγμάτευσης και της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ.

Η ελεύθερη πτώση των μισθών... 

Στην έκθεση που παρέδωσε στην Επιτροπή το υπουργείο, επιχειρηματολογώντας για την αναγκαιότητα επαναφοράς των ΣΣΕ και των διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό, παρέθεσε μια σειρά στοιχεία για τα λάθος μέτρα που ελήφθησαν κατά τα πρώτα δύο μνημόνια και τις δραμστικές επιπτώσεις που είχαν όσον αφορά την αύξηση της ανεργίας και την καταβαράθρωση των μισθών. 

Ειδικότερα στην έκθεση αναφέρεται ότι:

  • 126.956 εργαζόμενοι επιβιώνουν με λιγότερα από 100 ευρώ/μήνα, ενώ μισό εκατομμύριο εισπράττουν λιγότερα από τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό (586 ευρώ).
  • Ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών το 2009-2014 μειώθηκε 26,3%, ενώ μόλις το 40% των εργαζομένων απασχολείται με όρους συλλογικών συμβάσεων.
  • Πάνω από το 50% των προσλήψεων ην περίοδο 2013-2015 ήταν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το υπουργείο Εργασίας, η μείωση των μισθών δεν οδήγησε ούτε σε πτώση των τιμών των προϊόντων, ούτε σε τόνωση της ανταγωνιστικότητας. Ειδικότερα η μείωση των κατώτατων αποδοχών απέτυχε να διευκολύνει την επανείσοδο των ανέργων στην αγορά εργασίας και αντίθετα οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση της ανεργίας. Επίσης η καθιέρωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού κυρίως σε επίπεδο μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την ώρα που οι κλαδικές συμβάσεις κυριαρχούν σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.