Προς τον Αύγουστο τοποθετείται η αποπληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στο κανάλι της Βουλής, «κατά 99,9% η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα έχει ολοκληρωθεί μέσα τον Ιούλιο, άρα όπως προβλέπει ο νόμος έχουμε άνετα πέντε δόσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου».

Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου τρέχουν ήδη τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ, ενώ αναφέρθηκε και σε μηχανογραφικά προβλήματα, για τα οποία, όπως είπε, δεν ευθύνονται οι υπηρεσίες και οι υπάλληλοι.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο δύο επιπλέον δόσεων, μέχρι τον Φεβρουάριο, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι «εξετάζουμε τα πάντα και προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε τα πάντα, αλλά δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή ότι θα νομοθετηθεί η παράταση της καταβολής των δόσεων μέχρι τον Φεβρουάριο».

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για το 2017, ανέφερε ότι «έχουμε δεσμευτεί και πρέπει να προχωρήσουμε από τις αντικειμενικές αξίες στις εμπορικές αξίες».

«Το αν μέσα στο 2017 θα αλλάξουμε και αντί να έχουμε έναν φόρο στην περιουσία με αυτή τη δομή, θα έχουμε έναν άλλο, είναι θέμα διαλόγου και επεξεργασίας», παρατήρησε επιπλέον.

Αναφερόμενος στις φορολογικές δηλώσεις, σημείωσε ότι υποβλήθηκαν πάνω από 6.000.070 μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάνοντας λόγο για αριθμό ρεκόρ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.