"Έχουν δίκιο να παραπονούνται όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ", παραδέχεται ο υπουργος Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος, προαναγγέλοντας ταυτόχρονα ότι οι απώλειες θα αποκατασταθούν και μάλιστα άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost tα αντισταθμιστικά μέτρα για την ανακούφιση των 90.000 χαμηλοσυνταξιουχων που έχασαν το ΕΚΑΣ με την εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού οριστικοποιουνται εντός της εβδομάδας. 

To επικρατέστερο μέτρο άμεσης ανακούφισης φαίνεται να είναι αυτό της παροχής κάρτας σίτισης, αντίστοιχης με αυτή που δικαιούνται οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης.

Επίσης εξετάζονται και εκπτώσεις στα φάρμακα (μηδενική συμμετοχή) όπως και  απαλλαγή των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ από την κύρια σύνταξη που επιβλήθηκε σε όλους τους συνταξιούχους τον περασμένο Ιούλιο (3%).

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας το πρόβλημα που πρέπει άμεσα να λυθεί είναι αυτό των χαμηλοσυνταξιούχων που ήδη έχουν χάσει το ΕΚΑΣ αλλά και αυτών που θα το χάσουν τα επόμενα χρόνια και για τον λόγο αυτό αναζητούνται μέτρα με "διατηρησιμότητα", ενω το κονδύλι που απαιτείται θα προέρχεται από το πρωτογενές πλεόνασμα, χωρίς βέβαια να φθάνει το ποσό των 900 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο κονδύλι που χρηματοδοτούσε την καταβολή του επιδόματος.