current views are: 8

27 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση10:05

Βουτιά στα κέρδη της Deutsche Bank

Δυσάρεστα τα νέα για τη Deutsche Bank.

Δημοσίευση 10:05’

Δυσάρεστα τα νέα για τη Deutsche Bank.

Δυσάρεστα τα νέα για τη Deutsche Bank.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της, Τζον Κράιαν διαμήνυσε ότι η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα πιθανότατα θα χρειαστεί να μειώσει περισσότερο τις δαπάνες της, καθώς τα κέρδη της σχεδόν εξαλείφθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο, λόγω της βουτιάς των εσόδων από συναλλαγές χαρτοφυλακίου και του κόστους (αποζημιώσεων) για τη μείωση των θέσεων εργασίας. Τα καθαρά κέρδη της Deutsche Bank μειώθηκαν σε μόλις 18 εκατ. ευρώ από 796 εκατ. ευρώ πριν από ένα έτος, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Οι αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Bloomberg, προέβλεπαν ζημία 22 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον μέσο όρο 11 εκτιμήσεων.

Η μετοχή της τράπεζας μειώθηκε κατά 2,5% στα 12,54 ευρώ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενώ έχει κάνει βουτιά 44% από την αρχή του έτους, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Η χρηματιστηριακή αξία της Deutsche ανέρχεται περίπου στο ένα τρίτο της λογιστικής αξίας της (της αξίας των περιουσιακών της στοιχείων), μία σχέση που είναι η χαμηλότερη μεταξύ των εννιά μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών του κόσμου.

Ο Κράιαν μειώνει τα ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, παγώνει τη διανομή μερίσματος και καταργεί 9.000 θέσεις εργασίας για να ενισχύσει την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας και να αντιστρέψει τη βουτιά της τιμής της μετοχής της. Ο Κράιαν είχε αποκαλέσει το 2016 τη χρονιά που θα κορυφωνόταν η αναδιάρθρωση της τράπεζας, αλλά το έργο του περιπλέχθηκε από τα διογκούμενα κόστη για δικαστικές διαμάχες, τα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ των επιτοκίων και τις άστατες αγορές, ενώ η απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ θολώνει τις οικονομικές προοπτικές και πιθανόν θα βαρύνει στη σύναψη deals (συμφωνιών για εξαγορές και συγχωνεύσεις) στην περιοχή.

«Αν και τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η αναδιάρθρωση συνεχίζεται, είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο που κάνουμε. Εάν το σημερινό αδύναμο οικονομικό περιβάλλον συνεχισθεί, θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο φιλόδοξοι αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και την ένταση της αναδιάρθρωσής μας», ανέφερε ο Κράιαν στην ανακοίνωση. Τα καθαρά έσοδα της τράπεζας μειώθηκαν σε 7,39 δις ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο από 9,18 δις ευρώ, ενώ το σταθμισμένο με τον κίνδυνο ενεργητικό υποχώρησε 3,4% σε 402 δις ευρώ. Ο λόγος κόστους προς έσοδα, που αποτελεί έναν δείκτη κερδοφορίας, αυξήθηκε στο 91% από 85% πριν από ένα έτος. Οι δαπάνες για την αναδιάρθρωση και τις αποζημιώσεις εκτοξεύθηκαν στα 207 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο από 45 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ η τράπεζα επιβαρύνθηκε λογιστικά και με το ποσό των 285 εκατ. ευρώ για μεταφορά δραστηριοτήτων.


σχετικα αρθρα