current views are: 6

27 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση11:56

Τι ισχύει για τα capital controls – Πώς θα γίνεται η ανάληψη των 840 ευρώ

Σε ισχύ τέθηκαν από τα ξημερώματα του Σαββάτου οι νέες αλλαγές στα capital controls, όπως αυτές ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών.

Δημοσίευση 11:56’

Σε ισχύ τέθηκαν από τα ξημερώματα του Σαββάτου οι νέες αλλαγές στα capital controls, όπως αυτές ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ισχύ τέθηκαν από τα ξημερώματα του Σαββάτου οι νέες αλλαγές στα capital controls, όπως αυτές ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών.

Έτσι, πλέον, όλες νέες καταθέσεις θεωρούνται «φρέσκο» χρήμα και είναι ελεύθερη η ανάληψή τους, δηλαδή δεν υπάρχει όριο. Δεν έχει σχέση το εάν η κατάθεση αφορά μικρό ή μεγάλο ποσό. Η κατάθεση του νέου χρήματος μπορεί να γίνει τόσο από το γκισέ όσο και από το ΑΤΜ, όμως η ανάληψη γίνεται μόνο από τα τραπεζικά γκισέ. Οποίος επομένως βγάλει τα χρήματα από το… στρώμα μπορεί στη συνέχεια να κάνει ανάληψη του συνόλου από τα γκισέ.

Τα μηχανογραφικά συστήματα βλέπουν τις συναλλαγές και μπορούν να προσδιορίσουν πότε μπήκε το νέο χρήμα και έτσι γίνεται αυτόματος διαχωρισμός.

Ταυτόχρονα, οι πελάτες των τραπεζών μπορούν να «σηκώνουν» σωρευτικά έως και 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.  Από το ερχόμενο Σάββατο 30/7 θα γίνει η πρώτη ανανέωση του 15νθημέρου. Στο πλαίσιο αυτό, οι καταθέτες θα μπορούν από τις 30/7 έως και τις 12/8, ημέρα Παρασκευή, να σηκώνουν έως και 840 ευρώ. Εάν δεν προβούν στην ανάληψη αυτού του ποσού έως τότε, το όριο αυτό θα χαθεί από το Σάββατο 13/8, οπότε και θα ανανεωθεί εκ νέου το 15νθήμερο σωρευτικής ανάληψης.

Αυτό σημαίνει ότι από το περασμένο Σάββατο, στις 00:01, οι καταθέτες μπορούν να κάνουν από κάθε τράπεζα στην οποία διατηρούν λογαριασμό, ανάληψη έως και 840 ευρώ, του ανωτάτου ορίου δηλαδή της περιόδου μεταξύ 16/7 και 29/7. 

Δεν πρόκειται για αύξηση του ορίου αναλήψεων, αλλά για παροχή της δυνατότητας ανάληψης με μία κίνηση του παραπάνω ποσού, οποιαδήποτε ημέρα του εκάστοτε οριζόμενου δεκαπενθημέρου.

Ταυτόχρονα, στην υπουργική απόφαση περιλαμβάνονται οι εξής ρυθμίσεις:

  • Επιτρέπεται η ανάληψη ποσού έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.
  • Επιτρέπεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα.
  • Επιτρέπονται αναλήψεις μετρητών έως του ποσοστού του 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά.
  • Επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, η ανάληψη μετρητών, έως του ποσοστού 30% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, μεταφέρονται από το εξωτερικό με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς στην Ελλάδα.
  • Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως σε φοιτητές ή σπουδαστές που, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών-σπουδαστών ERASMUS.
  • Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού σε συνταξιούχους που είναι κάτοικοι εξωτερικού, για την καταβολή της σύνταξής τους στην Ελλάδα.
  • Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, επιτρέπονται οι πληρωμές συντάξεων και προνομιακών επιδομάτων πάσης φύσεως στο εξωτερικό από φορείς κοινωνικής ασφάλισης που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί εκτός Ελλάδος.

σχετικα αρθρα