Προς τα κάτω αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας για το 2016 και το 2017 στον απόηχο του Brexit.

Η τράπεζα αναμένει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να αυξηθεί κατά 4,9% το 2016, από 5,1% που ήταν η πρόβλεψή της πριν από τρεις μήνες, και κατά 3,6% το 2017, από 4,2% προηγουμένως, καθώς το Brexit μειώνει τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και την ανάπτυξη στην αγορά εργασίας.

«Αυτές οι εκτιμήσεις είναι προσωρινές και αντανακλούν τις άνευ προηγουμένου πρόσφατες εξελίξεις και την αβεβαιότητα αναφορικά με το καθεστώς μετά το Brexit», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

«Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ο οικονομικός αντίκτυπος του Brexit στην Ιρλανδία αναμένεται να είναι αρνητικός και ουσιαστικός».

Ο κοντινότερος γείτονας της Ιρλανδίας αποτελεί βασικό εμπορικό εταίρο και η κεντρική τράπεζα σημείωσε ότι η φύση και το μέγεθος του τελικού οικονομικού αντίκτυπου θα αντανακλά την έκταση στην οποία οι συμφωνίες για την έξοδο της Βρετανίας θα επιφέρουν αλλαγές στην ελεύθερη διακίνηση των αγαθών.

Σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο, τα αυξημένα εμπόδια μέσω της επιβολής δασμών και όχι μόνο μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Σε αυτή την περίπτωση, η τράπεζα προέβλεψε, το ιρλανδικό ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι κατά 3,2% χαμηλότερο έπειτα από 10 χρόνια.