Την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίηση του λεγόμενου δημοσιονομικού κόφτη καθώς, όπως είπε, τα έσοδα πάνε καλά, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στη Βουλή, όπου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η ρύθμιση για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού.

«Τα φορολογικά έσοδα πάνε καλά και δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης» τόνισε κλείνοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια. «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι», πρόσθεσε ωστόσο και συμπλήρωσε ότι «θα κάνουμε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί έναντι του ελληνικού λαού».

Για τον ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν ήταν δυνατόν να εμφανιστεί εφέτος ο συμπληρωματικός φόρος, επειδή δεν βρέθηκε αξιόπιστος τρόπος υπολογισμού των αξιών των αγροτεμαχίων και επειδή από την πιλοτική δοκιμή η οποία έγινε μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, διαπιστώθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών.

«Δεν είναι ένας φόρος που υπερασπιζόμαστε και θα επιδιώξουμε να τον αλλάξουμε με φόρο ακίνητης περιουσίας, πιο δίκαιο και πιο αναλογικό» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Αναφερόμενος στους 600.000 φορολογούμενους που θα κληθούν εφέτος να καταβάλουν μεγαλύτερο φόρο, είπε ότι αυτή είναι η πολιτική διαφορά με την αντιπολίτευση, καθώς η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερους φόρους όσοι έχουν και μεγαλύτερη περιουσία.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «τροποποιήσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα για την ενίσχυση της καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών και την Ίδρυση Συντονιστικού Κέντρου για την Καταπολέμηση του Λαθρεμπορίου» υπέρ επί της αρχής ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων. Κατά ψήφισε η Χρυσή Αυγή, ενώ «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ.