Μέτρα άμβλυνσης των επιπτώσεων στους συνταξιούχους από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ανακοίνωσε σήμερα κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι μια μεγάλη κοινωνική πληγή που έχουμε χρέος να επουλώσουμε, όσο μπορούμε, όπως μπορούμε. Να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «στόχος είναι αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις, όσο είναι δυνατό, αυτού του μέτρου», και ανακοίνωσε δέσμη μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας:

  • θεσμοθετείται η πλήρης απαλλαγή για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση, από την φαρμακευτική δαπάνη. Από εδώ και στο εξής, δεν θα πληρώνουν καθόλου τα φάρμακά τους.
  • απαλλάσσονται όσοι δικαιούχοι χάνουν την παροχή του ΕΚΑΣ ύψους από 30 ευρώ και άνω, από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά υγείας.
  • εντάσσονται κατ΄ εξαίρεση όσοι δικαιούχοι έχουν απώλεια από 115 ευρώ και άνω στο πρόγραμμα της προπληρωμένης μηνιαίας κάρτας αλληλεγγύης που θα αντιστοιχεί σε αγορές ύψους περίπου στο 1/3 τις απολεσθείσας παροχής.
  • διατηρείται ισόποση παροχή αυτής που χάθηκε του ΕΚΑΣ στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%
  • διατηρείται κατ΄ εξαίρεση ισόποση παροχή σε περιπτώσεις ζευγαριών ηλικιωμένων με απώλειες. Διατηρείται δηλαδή η παροχή σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το χαμηλότερο εισόδημα γιατί υπήρξαν τέτοια φαινόμενα ακραίων απωλειών.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην πράξη οι παροχές αυτές θα αντισταθμίσουν ένα μεγάλο ποσοστό της απώλειας για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες. Για το τρέχον έτος έχει εξασφαλιστεί πλήρως η κάλυψη της συγκεκριμένης δέσμης παρεμβάσεων και η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το ίδιο θα καταφέρει και για τα επόμενα δύο έτη, έως ότου δηλαδή οι απώλειες αντισταθμιστούν από την αύξηση της συντάξιμης αποδοχής για τους δικαιούχους με την αρχή της καταβολής της εθνικής σύνταξης.