Η κυβέρνηση θα υποβάλλει πρόταση στους δανειστές για νέα ρύθμιση σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η οποία και θα συζητηθεί στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων είναι αυτή την στιγμή στο 9% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό τον λόγο έπρεπε να προχωρήσουμε σε έναν εξορθολογισμό, με ενοποίηση των κανόνων ώστε να μην αδικείται κανένας και να εξασφαλίζουμε το εισόδημα των πιο αδύναμων. Αυτό που έχουμε σκοπό να κάνουμε από εδώ και πέρα είναι να ζητάμε από τον καθένα ό,τι μπορεί να αποδώσει. Το ότι βάλαμε ως κανόνα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης να μην δίνουν εισφορές οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε εικονικά εισοδήματα που δεν τα έχουν, αλλά προς το πραγματικό τους εισόδημα, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση».

Μάλιστα, τόνισε κατηγορηματικά ότι με αυτά τα δεδομένα αποκλείεται νέα μείωση συντάξεων και επεσήμανε πως για το τρέχον έτος δεν πρόκειται καν να δημιουργηθεί θέμα ενεργοποίησης του κόφτη.

Σε ερώτηση σχετικά με τα ισοδύναμα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι αυτές οι παροχές έχουν εξασφαλιστεί για εφέτος, τονίζοντας: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πορεία της οικονομίας και η διαμόρφωση πλεονασμάτων θα επιτρέψει να γίνει κάτι ανάλογο και του χρόνου».