ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναπλήρωση των απωλειών του ΕΚΑΣ έως και 70%

του Ανδρέα Πετρόπουλου - Δημοσίευση 28 Ιουλίου 2016, 11:08 / Ανανεώθηκε 28 Ιουλίου 2016, 15:51
Αναπλήρωση των απωλειών του ΕΚΑΣ έως και 70%
Facebook Twitter Whatsapp

Αναπλήρωση των απωλειών από 40% έως και 70% θα έχουν οι 230.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ που έχασαν μέρος του επιδόματος ή θα το χάσουν μέχρι το 2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναπλήρωση των απωλειών από 40% έως και 70% θα έχουν οι 230.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ που έχασαν μέρος του επιδόματος ή θα το χάσουν μέχρι το 2019.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και η δέσμη πέντε μέτρων με άμεση εφαρμογή για τους 120.000 συνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ, θα έχουν επεκταθούν και τα επόμενα χρόνια 

Η βεντάλια των παρεμβάσεων ανακούφισης των χαμηλοσυνταξιούχων προβλέπει:

  • Δωρεάν φάρμακα (πλήρη απαλλαγή από την συμμετοχή) για τους δικαιούχους που έχασαν το ΕΚΑΣ ή υπέστησαν μείωση. Υπενθυμίζεται πως οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι διατηρούσαν με προηγούμενη ρύθμιση μέχρι και 31/12/2019 (οριστική κατάργηση του επιδόματος) την μειωμένη συμμετοχή 10% στα φάρμακα. Τώρα, τουλάχιστον για φέτος, θα έχουν πλήρη απαλλαγή.
  • Όσοι χάνουν πάνω από 30 ευρώ από το ΕΚΑΣ απαλλάσσονται από την εισφορά υπέρ υγείας 6%, η οποία επιβάλλεται στην σύνταξή τους από το περασμένο καλοκαίρι (προηγουμένως ήταν 4%). Από την ρύθμιση αυτή εξαιρούνται μόνο όσοι χάνουν την κλίμακα ΕΚΑΣ των 30 ευρώ.
  • Όσοι χάνουν από 115 ευρώ και άνω εντάσσονται κατ εξαίρεση στο πρόγραμμά της προπληρωμένης μηνιαίας κάρτας Αλληλεγγύης που θα αντιστοιχεί σε αγορές ύψους περίπου στο 1/3 της απολεσθείσας παροχής. Δηλαδή όσοι χάνουν τα 115 ευρώ θα δικαιούνται κάρτα για αγορές τροφίμων 38 ευρώ μηνιαίως, ενώ όσοι έχασαν τα 230 ευρώ θα παίρνουν κάρτα 76 ευρώ
  • Διατηρούν ισόποση παροχή με το ΕΚΑΣ που χάνουν οι χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%. Όσοι δηλαδή έχουν αναπηρία άνω του 80% θα συνεχίσουν να παίρνουν τα χρήματα που χάνουν από το ΕΚΑΣ ως έξτρα παροχή. 
  • Διατηρεί κατ΄ εξαίρεση την ισόποση παροχή ΕΚΑΣ ένας από τους δύο συζύγους (αυτός με το χαμηλότερο εισόδημα) στις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες το επίδομα χάνεται και για τους δύο συζύγους (συνήθως λόγω του νέου πλαφόν για το οικογενειακό εισόδημα). 

Τα μέτρα βρίσκουν εφαρμογή από τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, και διευκρίνισε πως για το τρέχον έτος έχει διασφαλιστεί πλήρως η δέσμη των παρεμβάσεων. «Ευελπιστούμε ότι το ίδιο θα καταφέρουμε και για τα επόμενα δύο έτη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

Υπολογίζεται πως το κόστος των μέτρων είναι λιγότερο από 50 εκατομμύρια για το 5μηνο Αύγουστος – Δεκέμβριος. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τα πέντε μέτρα θα «μετρήσουν» από την σύνταξη Αυγούστου που πληρώνεται σε λίγες μέρες αλλά θα εμφανιστούν – λόγω χρόνου – στην σύνταξη Σεπτεμβρίου.