Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Citigroup για την Ελλάδα, που «κουρεύει» τις προβλέψεις για έξοδο από την ύφεση, τονίζοντας πως είναι βαθύτερη απ ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.

«Το κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα, ειδικά η καταναλωτική εμπιστοσύνη δεν είναι βελτιωμένη. Η κατανάλωση και διάφορες υπηρεσίες παραμένουν σταθερές και δεν δείχνουν σημάδια ανάκαμψης», τονίζεται στην έκθεση με τίτλο Global Economic Outlook and Strategy.

Για φέτος οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση θα είναι 1,2% και όχι 0,5%, που εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση. Ενώ για το 2017 η τράπεζα έρχεται να απορρίψει τις προβλέψεις κυβέρνησης και Κομισιόν αναμένοντας ύφεση 3,1%, ενώ για το 2018, 7,1%.

Παράλληλα, σε μια μάλλον υπερβολική εκτίμηση τονίζει ότι ο δείκτης του πληθωρισμού από τον αποπληθωρισμό του 1,1% του 2015 θα φτάσει σε... 10,1% το 2017 και στο... +46% το 2018! Για τα δύο τελευταία νούμερα, προφανώς οι αναλυτές λαμβάνουν ως δεδομένο πως θα υλοποιηθούν τα σενάρια για Grexit, αν και αυτό δεν επισημαίνεται στους αντίστοιχους πίνακες.

Σύμφωνα με τη Citi το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 205% του ΑΕΠ το 2017 και στο 221% του ΑΕΠ το 2018, ενώ σε καμία περίπτωση δεν βλέπει έξοδο της χώρας μας στις αγορές αφού οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων φέτος θα βρεθούν στο 8,25% και το 2017 απόδοση θα διαμορφωθεί στο 7,84% και το 2018 στο 8,17%.

Μάλιστα η τράπεζα επαναφέρει τον κίνδυνο του Grexit για τα επόμενα 1-3 χρόνια κι ότι αυτό το σενάριο δεν έχει ακόμη εκλείψει, αντιθέτως αυξάνεται όσο επικρατεί πολιτική αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με τη Citi:

Η νέα δημοσιονομική λιτότητα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, κατά πάσα πιθανότητα θα επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα στο β’ εξάμηνο, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση στις τουριστικές ροές σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια και με την αβεβαιότητα που σχετίζεται με το Brexit.

Και καταλήγει: «Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,2% το 2016. Τόσο η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος που αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο όσο και οι νέες συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους, θα επαναφέρουν την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα».

Με δεδομένο ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους παραμένει αμφίβολη, η Citi εκτιμά ότι ο κίνδυνος για Grexit μέσα στα επόμενα 1-3 χρόνια αυξάνεται και πάλι.