Σε περίπου 46 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχεται για το τρέχον έτος το κόστος των αντισταθμιστικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις 158.000 χαμηλοσυνταξιούχους που από τον περασμένο Ιούνιο έχασαν το σύνολο ή μέρος του ΕΚΑΣ.

Τα στοιχεία από την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι η προπληρωμένη κάρτα έχει κόστος 26,7 εκατ. ευρώ για το 2016, η οικονομική ενίσχυση είναι 1,4 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο (580.000 ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2016) και ότι το κόστος από την απαλλαγή για συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη είναι 18 εκατ. ευρώ για το 2016.

Σήμερα κατατέθηκε σε κλίμα έντασης η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για την ανακούφιση ενός τμήματος όσων έχασαν το ΕΚΑΣ

Η τροπολογία προβλέπει τα εξής αντισταθμιστικά μέτρα που ανακοίνωσε χθες στο ΚΥΣΚΟΙΠ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας:

  • θεσμοθετείται η πλήρης απαλλαγή για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση, από την φαρμακευτική δαπάνη. Από εδώ και στο εξής, δεν θα πληρώνουν καθόλου τα φάρμακά τους.
  • απαλλάσσονται όσοι δικαιούχοι χάνουν την παροχή του ΕΚΑΣ ύψους από 30 ευρώ και άνω, από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά υγείας.
  • εντάσσονται κατ΄ εξαίρεση όσοι δικαιούχοι έχουν απώλεια από 115 ευρώ και άνω στο πρόγραμμα της προπληρωμένης μηνιαίας κάρτας αλληλεγγύης που θα αντιστοιχεί σε αγορές ύψους περίπου στο 1/3 τις απολεσθείσας παροχής.
  • διατηρείται ισόποση παροχή αυτής που χάθηκε του ΕΚΑΣ στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%
  • διατηρείται κατ΄ εξαίρεση ισόποση παροχή σε περιπτώσεις ζευγαριών ηλικιωμένων με απώλειες. Διατηρείται δηλαδή η παροχή σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το χαμηλότερο εισόδημα γιατί υπήρξαν τέτοια φαινόμενα ακραίων απωλειών.