Τελευταία προθεσμία σήμερα για την εξόφληση της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος και τουλάχιστον 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.  

Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν εναγωνίως την ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους καθώς αυτή θα είναι που θα κρίνει την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για τον μήνα Ιούλιο ούτως ώστε να αποφεχθεί μια εφαρμογή του λεγόμενου «κόφτη» στις δαπάνες.  

Συγκεκριμένα στα ταμεία του κράτους αναμένεται να μπουν περί τα 1,2 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα πρέπει να αποδώσουν τον ΦΠΑ ο οποίος από την 1η Ιουνίου αυξήθηκε από το 23% στο 24%.    

Η τελική εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων έδειξε ότι πάνω από ένας στους τρεις φορολογούμενους πληρώνει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2015, ο οποίος κατά μέσο όρο ανέρχεται σε  1.600 ευρώ. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποδώσουν και τον αυξημένο φόρο για τα κέρδη τους στο 29% από 26%, με τον συνολικό στόχο του υπουργείου για το 2016 να αγγίζει τα 2,9 δισ. ευρώ.  

Την σημερινή, πρώτη πληρωμή, ακολουθούν οι δυο ακόμα δόσεις φόρου εισοδήματος έως τις 30 Σεπτεμβρίου και έως τις 30 Νοεμβρίου, ενώ έρχεται ο ΕΝΦΙΑ και στο τέλος του έτους τα τέλη κυκλοφορίας. Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ τα εκκαθαριστικά αναμένονται τον Αύγουστο, με την πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί τον Σεπτέμβριο. Συνολικά, ο φόρος θα αποπληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

Βασικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέχρι το τέλος του έτους να μπουν στα ταμεία τουλάχιστον 29 δισ. ευρώ.