Η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena είναι η τράπεζα που κατέγραψε τη χαμηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε 51 τράπεζες.

Η τράπεζα ωστόσο ανακοίνωσε σήμερα ότι εξασφάλισε εγγυητές για την έκδοση μετοχών ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ και την πώληση «κόκκινων» δανείων ύψους 9,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε σχετική ανακοίνωσή της πάντως η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι τράπεζες περισσότερο ικανές να απορροφήσουν οικονομικά σοκ σε σχέση με τα στα stress tests του 2014 και πως τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι τράπεζες της Ετρωζώνης βελτίωσαν την ανθεκτικότητά τους και ότι οι συνολικές προσδοκίες για τα κεφάλαια παραμένουν σταθερές σε σύγκριση με το 2015.

«Τα αποτελέσματα αντανακλούν το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι τράπεζες άντλησαν σημαντικά κεφάλαια και προχώρησαν σε περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών τους», δήλωσε η Ντανιέλ Νουί, Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. «Ο τραπεζικός τομέας είναι σήμερα πιο ανθεκτικός και μπορεί να απορροφά καλύτερα τις οικονομικές διαταραχές από ό,τι δύο χρόνια πριν».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε απόψε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας ανήλθε στο - 2,44%.

Αμέσως μετά στις θέσεις της λίστας ακολουθούν η ιρλανδική Allied Irish με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 4,31% και η αυστριακή Raiffeisen με 6,12%.

Aκολουθούν οι Βanco Popular με 6,62%, η Unicredit με 7,1%, η Βarclays με 7,3%, η Commerzbank με 7,42%, η SocGen με 7,5%, Deutsche Bank με  7,8%, Criterai Caixa με 7,81% και η Erste Group με 8,02%.

Ο μέσος κεφαλαιακός δείκτης των τραπεζών στο τέλος του 2018 εκτιμάται στο 9,4%, με βάση το δυσμενές σενάριο.

Ωστόσο, η EBA σημειώνει ότι τα αποτελέσματα για τις επιμέρους τράπεζες διαφέρουν πολύ και θα ενημερώσει τις αρμόδιες εποπτικές αρχές για να κατανοήσουν την αντοχή κάθε μίας τράπεζας σε σοκ, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες συνθήκες τους και αξιόπιστες δράσεις των διοικήσεων τους.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετείχαν στην άσκηση, καθώς είχαν περάσει από αξιολόγηση πέρυσι.

Δείτε εδώ την έκθεση