ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάρτι φοροδιαφυγής και μέσω… POS

Δημοσίευση 1 Αυγούστου 2016, 14:33 / Ανανεώθηκε 1 Αυγούστου 2016, 19:29
Πάρτι φοροδιαφυγής και μέσω… POS
Facebook Twitter Whatsapp

Παρότι το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει σε εισροή εσόδων από την εγκατάσταση των POS στα μαγαζιά, αρκετοί έχουν βρει τρόπους όπως φαίνεται να φοροδιαφεύγουν.

Παρότι το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει σε εισροή εσόδων από την εγκατάσταση των POS στα μαγαζιά, αρκετοί έχουν βρει τρόπους όπως φαίνεται να φοροδιαφεύγουν.

Σύμφωνα με την Ημερισία, οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Οικονομικής Αστυνομίας που έχουν κάνει απόβαση τις ημέρες αυτές στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές εντόπισαν επιχειρήσεις που ενώ δέχονται πληρωμές με πλαστικό χρήμα μέσω των POS που διαθέτουν, «ξεχνούν» να εκδώσουν αποδείξεις κι από τις ταμειακές μηχανές τους. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι κάθε συναλλαγή που γίνεται μέσω κάρτας καταγράφεται στο τραπεζικό σύστημα.

Κατά τους ελέγχους που διενεργούν οι ελεγκτές διαπιστώνουν ότι ενώ οι πελάτες των καταστημάτων - επιχειρήσεων πληρώνουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και η συναλλαγή γινόταν κανονικά μέσω των POS, οι επαγγελματίες ή οι υπάλληλοι του ταμείου δίνουν μόνο την απόδειξη που εκδίδεται από το μηχάνημα POS και όχι την απόδειξη από την ταμειακή μηχανή. Έτσι, με τον τρόπο αυτό δεν εμφανίζουν στην εφορία τις πραγματικές εισπράξεις της επιχείρησης.

Σύμφωνα με στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών εκτός από αυτούς που αποφεύγουν συστηματικά να εκδίδουν αποδείξεις για συναλλαγές που γίνονται με μετρητά, δεν είναι λίγοι αυτοί που ρισκάρουν και δεν κόβουν αποδείξεις για τις πληρωμές που γίνονται με πλαστικό χρήμα θεωρώντας ότι δεν θα ελεγχθούν από την εφορία για τις συναλλαγές αυτές.

Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση που εντόπισε μετά από έφοδο που έκανε πριν λίγες ημέρες η Οικονομική Αστυνομία σε καφέ-μπαρ στη Μύκονο μέρα μεσημέρι.

Κατά τον έλεγχο του ταμείου οι ελεγκτές ερευνούν τη μνήμη του POS. Αποκαλύπτει ότι τη συγκεκριμένη ημέρα έχουν γίνει συναλλαγές με κάρτες 730 ευρώ. Ζητούν από τον καταστηματάρχη τις αποδείξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί και αντιστοιχούν στις πληρωμές με κάρτες. Υπήρχε μια και μόνη απόδειξη αξίας 87 ευρώ και κάνουν την αφαίρεση: 730 ευρώ μείον 87 ευρώ, σύνολο 643 ευρώ, «ορφανά», χωρίς απόδειξη. «Ούτε γι’ αυτά που περνούν μέσα από τα POS δεν κόβουνε απόδειξη», αναφέρει αξιωματικός, ο οποίος μετείχε στο κλιμάκιο των ελεγκτών, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Γι’ αυτά τα «ορφανά» 643 ευρώ στα οποία αντιστοιχεί ΦΠΑ 124 ευρώ, το πρόστιμο ήταν μέχρι την περασμένη Δευτέρα μόλις 62 ευρώ, ενώ αν εντοπίζονταν σήμερα θα είχε πρόστιμο 250 ευρώ. Ο καταστηματάρχης δηλαδή, είχε βάλει ΦΠΑ 124 ευρώ στην τσέπη και του επέβαλαν πρόστιμο 62 ευρώ. Επίσης τα 643 ευρώ που είχε εισπράξει σε μια μέρα ο καταστηματάρχης θα τα έκρυβε από την εφορία και δεν θα πλήρωνε φόρο.