Περικοπές με το καλημέρα φέρνει ο Αύγουστος για 200.000 συνταξιούχους που αύριο Τρίτη 2 Αυγούστου θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 8% με 10%.

Πρόκειται για τους συνταξιούχους εκείνους, των οποίων η νέα επικουρική έχει διαφορά από την παλιά και ταυτόχρονα λαμβάνουν συνολικά από κύριες και επικουρικές συντάξεις ποσά άνω των 1.300 ευρώ.

Το ψαλίδι ξεκινά από τις συντάξεις των τριών επικουρικών ταμείων του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ), του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, του ΟΤΕ-ΕΛΤΑ και του επικουρικού των αστυνομικών ΤΕΑΧ).

Μεταξύ των χαμένων του πρώτου κύματος περικοπών θα είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι της πρώην ΕΤΒΑ ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν όχι μόνον οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική λόγω γήρατος, αλλά και οι δικαιούχοι αναπηρικών επικουρικών συντάξεων, τους οποίους η κυβέρνηση δεν εξαιρεί από το νέο σύστημα και τις περικοπές.

Ωστόσο ο «χορός» των περικοπών δεν σταματάει εδώ, καθώς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται το δεύτερο κύμα του επανυπολογισμού, και θα περιλαμβάνει μεγαλύτερες μειώσεις.

Οι μειώσεις θα απευθύνονται στους μισθωτούς του ΕΤΕΑΜ, συνταξιούχους εμποροϋπάλληλους, ναυτικούς πράκτορες, υπαλλήλους της ΔΕΗ, δικηγόρους του ΕΤΑΑ και ναυτικούς του ΚΕΑΝ.

Επίσης, απώλειες θα δουν όσοι εισπράττουν από συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα κ.λπ.) πάνω από 3.000 ευρώ καθαρά.

Με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου αναμένεται να κοπούν και οι προσυνταξιοδοτικές παροχές των τραπεζοϋπαλλήλων. Πρόκειται για περίπου 11.000 συνταξιούχους που προέρχονται από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως και την Αττική Τράπεζα (προσυνταξιοδοτικό ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ).

Σε κάποιες περιπτώσεις ο επανυπολογισμός βγάζει και οριακές αυξήσεις της τάξης των 4 έως 10 ευρώ. Οι θετικές μεταβολές οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι οι καταβαλλόμενες επικουρικές ήταν ήδη χαμηλές και με τον επανυπολογισμό ευνοήθηκαν κυρίως όσοι είχαν συνταξιοδοτηθεί με 35 έτη ασφάλισης και σχετικά υψηλούς μισθούς στο τέλος του εργασιακού τους βίου.