Το πρώτο ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις πέφτει σήμερα και αφορά 20.000 συνταξιούχους οι οποίοι θα έχουν μειώσεις στις αποδοχές τους γύρω στο 10% (μεσοσταθμικά).

Σε εφαρμογή του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου επαναϋπολογίζονται 312.000 επικουρικές σε σύνολο 1,23 εκ. και αυτές που υπερβαίνουν τα (αθροιστικό όριο κύριας και επικουρικής) 1.300 ευρώ μεικτά (ή 1.170 ευρώ καθαρά) θα μειωθούν από 2% έως 20% σε ακραίες περιπτώσεις που π.χ. η επικουρική σύνταξη ξεπερνά τα 600 ή τα 700 ευρώ (π.χ. επικουρικές ΤΑΝΠΥ).

Οι υπόλοιπες επικουρικές καταβάλλονται με τον παλιό τρόπο και θα αναπροσαρμοστούν στο νέο καθεστώς από τον επόμενο μήνα (2 Σεπτεμβρίου) και θα αφορούν πάνω από 1 εκ. δικαιούχους επικρουρικής. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα είναι και αντίστοιχες οι μειώσεις. Και αυτό γιατί, όταν ολοκληρωθεί ο επαναϋπολογισμός από το σύνολο των 1,23 εκατομμυρίων επικουρικών, θα μειωθούν περί τις 200.000.

Ο μεγάλος όγκος των πρώτων περικοπών αφορά στο Δημόσιο και στους 200.000 που εισπράττουν επικουρική από το ΤΕΑΔΥ. Πάντως η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα δουν αξιοσημείωτες μειώσεις στις συντάξεις τους, καθώς είχαν ποσοστό αναπλήρωσης στο 20% (για 35ετία) και η διαφορά του νέου μεικτού ποσού από το παλιό «ισοφαρίζεται» εν πολλοίς από μειώσεις προηγούμενων μνημονίων οι οποίες καταργούνται (είχαν κριθεί αντισυνταγματικές από το ΣτΕ). Για όσους μπήκαν στο φάσμα των περικοπών οι μεσοσταθμικές απώλειες κυμαίνονται οριακά πάνω από 2%.

Η σφαγή των αναπηρικών!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χαμένοι είναι και δικαιούχοι αναπηρικών επικουρικών συντάξεων, κυρίως με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, καθώς εισπράττουν το επίδομα απολύτου αναπηρίας που αναπροσαρμόζεται με βάση τη νέα σύνταξη (50% της δικαιούμενης σύνταξης). Οι απώλειες γι αυτή την κατηγορία, εφόσον ξεπερνούν τον πήχη των 1.300 ευρώ, κυμαίνονται σε ορισμένες περιπτώσεις οριακά πάνω από 20%. Στελέχη του ΕΤΕΑΕΠ αναφέρουν πως πρόκειται για μικρό πληθυσμό συνταξιούχων και στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται προτάσεις διορθωτικών παρεμβάσεων.

Όπως επισημάναμε οι κατηγορίες με τις μεγαλύτερες περικοπές είναι α) οι δημοτικοί υπάλληλοι που θα δουν μειώσεις 10% με ακραίες περιπτώσεις στο 16% - 20%, β) οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί με περικοπές 8 – 10% και γ) οι συνταξιούχοι τραπεζουπάλληλοι της πρώην ΕΤΒΑ με «ψαλίδι» 10% και ακραίες περιπτώσεις στο 20%

To πρώτο κύμα περικοπών αφορά:

ΤΕΑΔΥ – Δημόσιοι υπάλληλοι

ΤΕΑΠΟΚΑ – Εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία

ΤΑΔΚΥ – Δημοτικοί υπάλληλοι

ΤΕΑΧ - Χημικοί, χημικοί μηχανικοί, βιοχημικοί κ.α.

ΤΕΑΕΙΓΕ – ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

ΤΕΑΠ / ΟΤΕ – υπάλληλοι ΟΤΕ

ΤΕΑΠ / ΕΛΤΑ – υπάλληλοι ΕΛΤΑ

ΤΕΑΠ-ΕΡΤΤ – υπάλληλοι ΕΡΤ

ΤΕΑΠ-ΕΤΒΑ – προσωπικό πρώην ΕΤΒΑ

ΕΛΕΜ – προσωπικό πρώην Αγροτικής Τράπεζας

ΤΕΑΥΠΣ – πυροσβέστες